w tym poradniku mam po kolei wszystkie te komendy wpisywać? i co sie stanie jak to wszystko wpisze wszystkie pliki mi usunie czy co?
Usunie wszystko z momentem potwierdzenia komendy clean. Jeśli zależy ci na danych możesz jeszcze próbować pobrać linuksa np. ubuntu i odpalić z niego komputer w trybie live (bez wprowadzania zmian czy instalacji). Gdyby udało mu się podmontować partycje twojego dysku to mógłbyś na niego wejść i skopiować dane. Jeśli nie to ubuntu ma gparted do zarządzania partycjami, skąd możesz zapisać nową tablicę partycji i stworzyć nowe partycje. Efekt ten sam jak po wykonaniu instrukcji z poradnika.
oddam laptopa kuzynowi może on cos zrobi wpisał bym te komendy ale wszystko się skasuje może coś wymyśłi bez kasowania
Jeśli kuzyn się coś zna możecie próbować działać, jak nie dacie rady to możesz zrobić tak jak pisałem przed chwilą.
a jak wpisze te wszystkie komendy i dam exit to co pozniej
Instalujesz system jak wszystko dobrze pójdzie.
ok to zaczynam ale na pewno to jest bezpieczne?
Tak, komend szkodliwych dla komputera nie proponowałbym.
to potem nie dawać napraw komputer tylko zainstaluj system?
Wtedy tylko zainstaluj, bo naprawiać już nie będzie czego.
pisze list disk i nic
piszę diskpart cos sie dzieje potem list disk i nic tylko cos tam pisze there arne no fixed
List disk ma wyświetlić listę dysków. Jeśli nic się nie dzieje to nic nie zdziałasz diskpartem. Możesz próbować pobrać linuksa ubuntu i próbować dostać się do dysku, ale najlepiej wymontuj go i wrzuć do stacjonarnego PC i zobacz czy będzie wykrywany na początek. Jeśli również nie, to kupuj nowy.
a możesz podać link na allegro z jakimś dobrym nowym dyskiem w miarę tanim bo na tym esc nigdy nie kupowałem wole na allegro
Esc.pl to sprawdzony sklep. Na stronce jest podany model obu tych dysków, o których pisałem kilka postów wcześniej więc łatwo je odnajdziesz na allegro. SSHD wyjdzie jakieś 100zł drożej za w sumie ledwo 8GB pamięci flash więcej.
to lepiej ten zwykły? nie będzie gorszy od obecnego? bo chce miec taki sam jak ten lub lepszy a nie gorszy
Obecnie miałeś hybryde 1000GB HDD + 8GB flash http://allegro.pl/seagate-sshd-st1000dx001-3-5-1tb-8gb-ssd-sata600-i5374163868.html Możliwe, że nawet identyczny model. Kwestia tylko co doprowadziło do tej usterki, czy jako użytkownik się do niej przyczyniłeś (nic nie pisałeś o okolicznościach) czy może dysk zawinił i nie warto go drugi raz kupować.
ja chyba miałem taki dysk Dysk twardy 1000 GB, SATA 5400 obr/min a nie 7200
Dokładnie model Seagate ST1000LM014 masz obecnie, ten z aukcji byłby szybszy kosztem troche większego poziomu głośności i troche krótszego czasu pracy na baterii.
nie moge tej opcji znalesc
Może nie być bo nie każdy BIOS ją ma.