Witam. Nie mogę włączyć mojego starego monitora tak by funkcjonował prawidłowo. Podpięty monitor wydaje ciche “cykanie” a lampa kontrolna wcale się nie świeci. Nie wiem co mogło się zepsuć - zasilanie? Opłaca się naprawiać taki stary typ monitora? Proszę o poradę.
Dokładniej ,rozumie ze nie ma obrazu?? tylko cykanie
Dokładnie tak się dzieje.
Jak sie lampka nie pali kontrolna to znaczy ze nie dochodzi napięcie .Chyba ze wcześniej sie spaliła
Złączono Posta : 17.09.2007 (Pon) 18:59
Prawdopodobnie to kondensator sie rozkraczył
A wart to naprawiać? Może za małe pieniądze możliwe to jest? Nie znam się na tym wcale
Musisz iść do serwisu i zobacz na ile wycenią naprawę ale jak to zespól zasilający to jakieś ok 60 dych może być mniej .Nie siedzę w ich cennikach :mrgreen:
Złączono Posta : 17.09.2007 (Pon) 19:06
Serwis liczy otwarcie +zamkniecie+lutowanie +wymiana +nowa rzecz
Cykanie to standardowy objaw zużycia monitora a dokładniej trapopowielacza czyli głównego elementu odpowiedzialnego za wyświetlanie obrazu na ekranie monitora.
Traopowielacz kosztuje ok 80zł + naprawa czyli przylutowanie elementu to koszt ok 50zł.
Na Allegro za taką sumę kupisz 6 sprawnych monitorów.
Wybór należy do ciebie
Trafopowielacza miałeś na myśli, czyli elementu zwiększającego napięcie i zasilającego kineskop. Nie wiem PaPuX czy nie przewidziałeś zbyt niskiej ceny za ten element, chociaż to zapewne zależy od producenta :]
Teraz widzę że naprawa wyniesie więcej niż zakup choćby używanego sprzętu na gwarancji w dodatku