Witam . 1 miesiąc temu kupiłem składaka za 2500 zł . Po 2 -3 tygodniach zepsuł mi się już zasilacz . Non stop resetował mi się komputer . Pomiar miernikiem przy 12v pokazywał 7v a przy 5v pokazywał -5v ^^ . Mam takie pytanie co mogło doprowadzić do takiego szybkiego uszkodzenia zasilacza ?
Oto mój sprzęt tylko oprócz tych pamięci RAM ja posiadam : Good Ram : 2 kości po 4GB .
Ta już tydzień temu wysłałem na serwis … tylko tak chciałem zapytać bo myślałem że mój zasilacz jest zły i nie utrzyma tej karty graficznej ale pewnie go tylko naprawią ^^
Coś mi się zdaje, że pomiary zostały po prostu źle przeprowadzone. W pierwszym przypadku została zmierzona różnica napięcia między 5, a 12V (stąd 7V), w drugim po prostu czarna sonda poszła do 5V, a czerwona do masy (stąd -5V). Co nie zmienia faktu, że zasilacz i tak mógł być uszkodzony.
Na moim mierniku czarna i czerwona sonda ( jeśli oto mi chodzi bo się na tym nie znam ) nie miała różnicy ponieważ oba kabelki idące od miernika były czarne wiec to bez różnicy jakbym to podłączył . Tak mi się wydaje . Aha i oczywiście dzięki za odpowiedź .