Zepsuty zasilacz XFX 550W

Kolega ma zestaw:

Tak jest to możliwe.

Ale czy tak się stało to nie powiem bo tylko rozpuszczalna kawa mi została i nie powróżę z fusów :frowning:

Pożyczyłem mu zasilacz Delta (na bazie Fortron) 400W ma on na linii 12v tylko 330W czy możliwe, że przez to nie wstaje (zero reakcji, jakby prądu nie było)?

Zasilacz na pewno dobry? Można sprawdzić zwierając czarny i zielony kabelek, jak nikt nie zginie i zasilacz ruszy to znaczy, że prawdopodobnie płyta uwalona.

Swój już wysłał na gwarancję, a ten co mu dałem to działa, bo używałem go ostatnio.

Zasilacz ten ma porządne zabezpieczenia, więc nie powinno nic się uszkodzić.

Problemem może być coś co uszkodziło ewentualnie zasilacz?

… 330W to sporo, komp powinien się uruchomić. Jeśli zasilacz wykonany jest na bazie FSP Hexa HE-400 to ma dwie linie 12V. Może Twój kolega  zasila “wszystko” z jednej linii - niech zewrze te linie, “z drugiej strony rzecz biorąc” nie mogę się nigdzie doczytać, czy zasilacz ma aktywne PFC*, bo jeśli nie ma, to komp może się nie “podnieść”.

Układ PFC (falownik), ma za zadanie korygować przesunięcie w fazie prądu względem napięcia zasilającego, czyli uzyskanie zerowego przesunięcia fazowego. Płynie wtedy w kablach najmniejsza moc pozorna i dodatkowo są eliminowane wyższe harmoniczne prądu pobieranego z sieci. Modele z aktywnym PFC przełączanie 115V na 230V realizują automatycznie. Układ aktywnego PFC pozwala także a może przede wszystkim na takie wydatkowanie mocą, że model kupiony z dużą rezerwą zużywa mniej mocy niż tradycyjny.

Układ aktywnego PFC przydziela moc dynamicznie przez co, np. podczas startu komputera (kiedy to pobór mocy jest największy, szczególnie z 12V), w tym krytycznym momencie napięcia podawane są bez ich spadków co zapewnia poprawny start. Zdarza się bowiem, że zbyt słaby zasilacz nie jest w stanie podać mocy startowej komputerowi choć jest w stanie zasilić komputer w pracy ciągłej.

Nie jest on jakiś nowoczesny ma ponad 4 lata i jedną linię. 2 molexy, 3 sata skromna ilość.

@edit

Sprawdzał jeszcze na fortronie, deusie i nie ruszyło czyli jednak płyta.