Zerowanie dysku HDD z poziomu Windowsa poprzez kieszeń na USB

No dobrze, ale mówimy o MHDD. A to staroć, nie obsługująca UEFI. Pisałem o tym parę dni temu. Przeczytaj i zrób jak radziłem.

Czyli pozostaje użycie Active@ KillDisk?

No oczywiście! Chcesz wyzerować (wymazać) disk? Zrób to tym programem i… po temacie.
Ponadto, już w instalatorze możesz (nie musisz!) wykonać narzędzie bootowalne na pendrajwie i używać go na każdym komputerze spod bootowania, bez konieczności instalowania i użycia systemu.
Po prostu, to jest przydatne narzędzie serwisowe.

Ok, to zrobię tak. Victorią przejadę dysk i sprawdzę smarta, później test i po tym dopiero wipe.

Dysk wyczyszczony, pomiar S.M.A.R.T. z 4 programów:

Crystal Disk Info

Podsumowanie

HDSentinel

Podsumowanie

Victoria

Podsumowanie

HDTune

Podsumowanie

@Astor444

Z jednej strony dobrze że dało się wyczyścić dysk. Z tym że samo zerowanie, wyczyszczenie bez przeskanowania stanu powierzchni przed jak i po i samo pokazywanie smarta nic to nie daje, jedynie smart nie wykazuje żeby się miało pogorszyć, polepszyć. Bez skanowania przed operacją którą zrobiłeś, nie wiemy czy to było potrzebne jak i teraz po operacji, bez wyników skanowania samo pokazywanie smarta z różnych programów, wystarczyłoby z dwóch czy nawet jednego jak wykaz nie odbiega od normy żeby sprawdzać z innych programów na potwierdzenie. Więc brakuje wyników skanowania powierzchni i nie bez powodu podałem Victorię, żeby właśnie tego skanowania dokonać a nie same smarty pokazywać.

@hirem postaram się wrzucić skan dysku może w niedzielę.
A same suche dane ze smartów jak oceniasz?

Nie zgłaszałeś żeby były odczuwalne problemy ,jedynie na wykrycie badów chciałeś zerować. Sam smart nie zmienił się przed i po zerowaniu, czyli stan stabilny i sam smart nie wykazuje żeby miały być bady a to zawsze coś. Skanowanie będzie tylko na potwierdzenie co wykazuje smart i ewentualnie wykrycie wolnych sektorów. Z tym że Victoria użyta może pokazać coś gorszy stan jak jest w rzeczywistości a może nie. Więc nie idealny wynik jeszcze definitywnie nie mówi że tak jest w rzeczywistości. Lepszym by było przeskanowanie MHDD albo jakbyś przeskanował ze środowiska WinPE i Victoria portable w klejona na pena. Nie ma co sie martwić na zapas, może wyniki będą dobre z Victorii z poziomu systemu, a jak skanowanie jako drugi dysk to powinna być lepsza sytuacja.

@hirem

Stan po skanowaniu Victorią.

To jest przed czy po “naprawie”? Bardzo słabo to wygląda.

@sensu dysk przejechany przy użyciu Active@ KillDisk, opcją Wipe. MHDD niestety nie działa u mnie na komputerze (UEFI).