Jak się okazało po 2.5 roku mój laptop powoli się poddaje tzn konkretnie jego dysk (Sektory niestabilne oczekujące na remapowanie). Czeka mnie zerowanie i remap, polecono mi program HDD.
Nagrałem sobie Hirens Boot z MHDD (i Victoria) na płytę DVD, w BIOSie zmieniłem AHCI na Compatible, płyta się bootuje, ładnie przechodzę do menu z MHDD, odpalam i… MHDD nie wykrywa mojego dysku. Olśniło mnie - zworki! Otwieram laptopa, wyciągam dysk i sobie przypomniałem, że zworków nie ma :D
Pytanie - co teraz? Coś źle zrobiłem czy może po prostu potrzebuję innego narzędzia?
Jedyny tryb jaki mam do wyboru to “Compatible”. UEFI i AHCI wyłączyłem przed odpaleniem MHDD i nie wykrywało dysku. Teraz mam problem, bo muszę zmienić SLAVE na MASTER a do tej pory się do tego nie dokopałem jak to zrobić…
Ok. To może od początku - podaj jesli możesz zrzut z Crystal Disk Info. Zobaczymy czy w ogóle przy tym dysku jest sens coś robić. Tylko przestaw tryb wyświetlanych danych z HEX na DEC.
Ogólnie to już tutaj miałem wątek odnośnie tych screenshotów i zalecono mi właśnie zerowanie/remap. Tymczasem już kilka dni się z tym męczę i męczę i nie mogę nawet rozpocząć tego procesu.
jak to nie? Powinny być tam piny i mały drucikiem musisz połączyć odpowiednie dla danej konfiguracji ze sobą. Sprawdź też czy przy pamięci CMOS nie masz zworków. Będziesz mógł je na czas operacji “pożyczyć”
Później jeszcze dla pewności sprawdzę ale jedyne miejsce gdzie mógłbym cokolwiek “wsadzić” to to, w którym dysk łączy się z laptopem. Poza tym na HDD brak jakiejkolwiek informacji odnośnie jak domniemane zworki powinny być ustawione.
I tutaj pojawia się kolejny problem: W BIOSie nie mam żadnej opcji zmiany MASTER/SLAVE, mogę co najwyżej wyłączyć UEFI i zmienić tryb z AHCI na Compatible. A reszta nie ma żadnej konotacji z HDD…