Sytuacja się jednak zmieniła, tym razem już na pewno ostatni raz. Otóż w nocy kupiłem Intel Core i5 7500 (trafiła się okazja - nówka z pełną gwarancją za 750 zł). W takim razie zestaw będzie na kaby lake. Pozostaje mi już teraz tylko dobrać płytę i zasilacz, bo co do reszty podzespołów to jestem przekonany.
Płytę i zasilacz chciałbym kupić jak najtaniej. Wiadomo, bez skrajności. Nie zależy mi na jakiś fajerwerkach. Zestaw nie będzie pod OC, a budżet mam ograniczony. Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie powinienem brać niżej wymienionych budżetówek to proszę o sugestię.
Jeśli chodzi o płytę, to chyba najtaniej jest wziąć H110M-DVS R3.0. Z tego co wyczytałem, to jest to ten model ma wgrany domyślnie bios obsługujący procesory najnowszej generacji. Do tego chciałbym w przyszłości włożyć tam jakąś kartę wifi, ale z tego co widzę, to nie powinno być problemu - dodatkowe złącze PCI-E jest.
Jeśli chodzi o zasilacz, to rozejrzałem się i znalazłem takie aukcje:
-
SilentiumPC Vero L1 500W - 120 zł, nowy, 2 lata gwarancji
-
Corsair VS Series 550W - 140 zł, używany, 2 lata gwarancji
-
XFX Core TS 430W - 155zł, nowy, 5 lat gwarancji
-
Antec VP500PC 500W - 155zł, nowy, 2 lata gwarancji
-
Cooler Master G550M - 165zł, używany, 2 lata gwarancji
-
SPC Supremo L2 550W - 219 zł, używany 2 miesiące, 5 lat gwarancji
Te 2 ostatnie pozycje raczej sobie odpuszczę, chociaż podejrzewam, że są najlepsze. Czy w takim razie opłaca się wziąć któreś z pozycji 1-4?
Pewnie powiecie, że XFX 430 będzie najlepszym wyborem. Mnie jednak troszkę odrzuca to, że nie jest on popularnym wyborem kierując się statystykami morele. No i jego kultura pracy jest dość głośna. Bardzo częstym wyborem jest Vero L1 500W oraz Antec VP500PC 500W, jednak często mogę spotkać się z negatywnymi opiniami co do konstrukcji tych zasilaczy. Mimo to, czy powinienem je sobie odpuścić, czy jednak za tą cenę śmiało brać?
Finalna wersja komputera będzie wyglądała tak:
Karta graficzna: GeForce GTX 1060 Windforce OC 6GB
Procesor: Intel Core i5 7500
Chłodzenie: SilentiumPC Fera HE1224 (z poprzedniego komputera)
Płyta główna: H110M-DVS R3.0
Pamięć ram: GOODRAM PLAY DDR4 8GB 2400MHz CL15
Dysk: Seagate 1TB 3,5" SATAIII, 7200RPM, 64MB (z poprzedniego komputera)
Obudowa: SilentiumPC Regnum RG2
No i zasilacz, który mam zamiar dokupić jak najszybciej.
W przyszłości będzie dołożony dysk ssd oraz karta wifi.