Zestaw do 1800zł - filmy 4K

Cześć, po latach tułaczki po laptopach wracam do tradycyjnej, staromodnej budy. Głównie siedzę przy biurku i laptop siedzi tylko w stacji dokującej, więc why not back?
Czego szukam? Zestawu do oglądania filmów w 4K(TV) i FHD(monitor), masa internetów, sporo muzyki. Zestaw na 4+ lat.
Fajnie gdyby zmieściło się do jakiejś małej obudowy cube… no ale w tych piniondzach- cud! I miało dysk m.2, choć nie musi być bo mam sporo dysków SSD.
Musi być na intelu i5 najnowszej generacji. Tyle z moich wymogów.

Wchodzą w grę outlety od x-komów, komputroników, itp.

Jeżeli to ma być zestaw tylko do 4k z ograniczonym budżetem to po co taki wymóg? Z 4K doskonale sobie radzą procesory starszej generacji, których cena przy ograniczonym budżecie jest bardziej zadowalająca.
Osobiście jeżeli komputer jest sprecyzowany pod kątem do czego ma służyć ja wybrałbym platofrmę AMD. Ryzen 2600 idealnie sprawdziłby się w tych zadaniach i jeszcze miałby moc by wykonywać coś innego bardziej wymagającego a przy tym jego cena jest aktualnie największą jego zaletą względem tego jaką wydajność za nią oferuje.

Nie łapie trochę tego fragmentu z 4k tv i full hd monitor.

Jednocześnie są podłączone do komputera telewizor 4K(hdmi) i monitor FHD(vga lub HDMI).

Powiem szczerze, nigdy nie lubiłem AMD, miałem dwa zestawy na AMD i zawsze się szybko z nimi rozstawałem. Dla mnie w budach tylko Intel - sorry :slight_smile:

Twój wybór. Jednak aktualnie Ryzenom Intel może co najwyżej piny czyścić. :wink: Intela brałbym pod uwagę wyłącznie w przypadku gdybym budował zestaw pod gry.

Hmm hdmi obsługuje tylko jeden strumień w przeciwieństwie do displayporta a zintegrowane karty graficzne maja chyba tylko wyjścia hdmi wiec będziesz potrzebował dodatkowa karte graficzna. Tuner tez będziesz potrzebował do opcji tv ?

tunera nie potrzebuje

Wczoraj sporo czasu straciłem na coś o podobnej specyfikacji, jak jesteś uparty, to wymień Ryzena na Intela, a reszta powinna się spodobać. :wink: Komputer do użytku domowego do 2500zł (ocena konfiguracji)

Coś takiego umodziłem, ale za Chiny ludowe nie mogę znaleźć obudowy, gdzie wlezie mi to MOBO.
Proc: i5-9400f 669zł
mobo: gigabyte b365m d3h 379zł
RAM: 8GB ballistix sport 3200MHz 181zł
grafika: msi 1050ti oc 4GB DDR5 449zł
Zasilacz SPC Elementum e2 450W 139zł

Szukam obudowy max 200zł możliwie jak najmniejsza- o cubie zapominam :smiley:

Dysk pójdzie z lapka(mam MX500 1TB + Goodram 256GB)

Co sądzicie?

patrzyłeś na budke z linku? powinna matax obsłużyć. Chyba jedyna Cube, która ma matax, a nie tylko itx.

gdzie ty chcesz za tyle kupić? One po 550-600 w sklepach są, a za taką kwotę to RX 570 jest lepszy lub 1650 szukać. rx 570 w cube się upiecze :wink:

Płyta obsłuży do 2666

Słaby deal, lepiej weź Ryzena 2600 i zaoszczędzona stówkę dołóż do grafiki.

Może być, spory zapas, ale ok.

Choćby stąd: https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-1050-ti-4-gb-gddr5-8977968973

AMD nie chcę. Składam na intelu.

Patrzyłem, ale znowu mi się nie podoba:roll_eyes: Szukam czegoś bardziej stonowanego.

Coś bardziej w tym stylu: https://www.x-kom.pl/p/430917-obudowa-do-komputera-cooler-master-masterbox-q300l.html?gclid=CjwKCAiAnfjyBRBxEiwA-EECLHluz8Lhtt_CdNBb16ru8dNOdHdMqAArE1Lwopja0Nb4c8P8iuiEJxoCsSMQAvD_BwE

Nie łudzę się na cube’a, wiem jak ciężko upchnąć w nich mATX :confused:

Może być, tylko rozważ tego Ryzena 2600 i różnicę na 1650. Jak już brać, to kurczę szkoda kartę poprzedniej generacji, tu +20% FPS. Czyli lepszy balans procka i GPU, z 1050ti i5 będzie spała. 1650 szukaj tylko na promocjach jakichś, to może wpadnie. :wink:

Albo w sumie porównam jeszcze tego 2600 do 9400f, wszyscy tak polecacie…

Tańsze płyty, podobna wydajność (+więcej wątków jak potrzeba), możliwość lekkiego OC i upgrade do przyszłych Ryzenów 4xxx. Ponadto 100 mniej. Jak kupujesz na dłużej, to nie bierz karty dzisiaj na styk. :wink:

Ryzen 2600 jest wydajniejszy: (i tańszy)

Hmm, faktycznie ten ryzen wychodzi korzystniej, chociaż nie wiem czy dla mnie to jakieś plusy, skoro składam pc głównie do filmów/internetu/muzyki, a w gry nie gram w ogóle. Jedyna korzyść finansowa.
I drugi zestaw:
Ryzen 5 2600 539zł
Mobo: AB350M DS3H v2 239zł
Palit 1650 4GB DDR5 621zł
Balistix Sport 8GB 181zł
SPC Elemntum E2 450W 139zł
Obudowa: Cooler Master Masterbox Q300L 189zł

Dyski przekładam, więc szukam jeszcze karty Wi-Fi na 5GHz, chętnie wewnętrznej. I BT.

Do gier właśnie namawiałbym cię na Intela bo w grach wciąż (niestety) Intel jest wydajniejszy. Mam nadzieję, że z premierą czwartej generacji to się zmieni.
Rozumiem twoje obawy co do AMD ale pamiętaj, że to już zupełnie inna firma i inne procesory niż te z przed pięciu lat. Ryzen 2600 jest już długo na rynku i został przetestowany na wszelkie sposoby i ma same pochlebne opinie. Ten procesor to nie jest nowość - już jakiś czas jest na rynku i został sprawdzony i przetestowany przez rzesze użytkowników i specjalistów. Nie znam nikogo kto wypowiadałby się negatywnie na temat tego procesora. Nie spotkałem się też z żadną negatywną recenzją.

To jeszcze porównanie RX570 do 1650 - obie 4GB DDR5
RX570 można dostać stówkę taniej… i bardziej mi leży bo ma dwa porty HDMI.