Zestaw do 2,7tys

Jaką najlepszą skrzynkę do gier uda się złożyć do 2,7 tys, maksymalnie 2,9.
Obudowa z oknem.

Komputronik lub np. Morele, wchodzisz do konfiguratora i wybierasz składniki. Na bieżąco masz saldo.

Z tym komputronikiem trzeba uważać. Robisz sobie maszynkę, niby części zgodne, sprawdzone przez pracownika, a potem pojawiają się dodatkowe koszta, bo to nie pasuje, tamto nie leży i tak dalej. Wiem, bo sam to przeżyłem. No szczytem było dla mnie, jak w dniu odbioru (gdzie, części były od kilku dni na miejscu i składali już skrzynie podobno) powiedzieli, że karta graficzna nie mieści się w obudowie i mam sobie zamówić nową, która przyjdzie za tydzień, a w sklepie na miejscu nie mają innych. Dramat a nie sklep/serwis.

1 polubienie

Składałem już kilka takich zestawów ale nie jestem pewien co do najlepszych części więc pytam o Wasze propozycje

Na Twoim miejscu zacząłbym od zdefiniowania sobie procesora i karty. Przy takim budżecie polecam i5, model poniżej 1000zł np. 6500. Do tego karta graficzna GF 1050Ti (?) i już masz jakies 1600 złotych wydane. Zostaje 1000 na zasilacz, obudowę, dysk HDD, ewentualnie SSD, RAM, płyta główna. Jak coś zostanie to wtedy można procesor podkręcić, albo kartę.
Określ jaki chcesz HDD i SSD, wtedy znajdzie się resztę.

http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=299964
I5 7gen, 8GB RAM w pojedynczej kosci. Płyta ma 2 sloty na pamięć i niezbędne złącza łącznie z M.2. Grafa GTX 1060 wersja 3GB z pół pasywnym chłodzeniem. Zasilacz z 5 letnią gwarancją i obudowa zgodnie z życzeniem z dużym oknem.
Brak nagrywarki i systemu.

Myślałem nad

Ryzen 5 1400 i 1050Ti już lepiej się mieszczą w budżecie ale pewnie są mniej wydajne w grach

Ryzen 3 to pod gry bardziej konkurent dla Core i3 niż i5.
W tej cenie nie można mieć wszystkiego jak widać. Albo musisz dopłacić albo pójść na ustępstwa.

Na Twoim miejscu oszczędziłbym na SSD w tym momencie, ewentualnie na HDD (o ile masz z poprzedniego komputera jakiś, może ew. używany z polskiego e-bazarka, albo serwisu). No i póki co możesz jeszcze przyciąć na RAMie. Jedna kość 8GB wystarczy. I złożyć coś z i5, 1060 albo 1050TI. A później troszkę dozbierać i dokupić SSD, RAM, HDD. A może póki co warto się ograniczyć do zwykłej obudowy, tańszej, bez okienka?