Zestaw do biura za 2600 (bez monitora)

Dzień dobry,
Potrzebuję złożyć zestaw komputerowy do zastosowań biurowych.

Procesor AMD Ryzen 5 3400G AM4
Płyta główna Gigabyte B450M DS3H AM4
Pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4 2x4GB 3000MHz CL16 black CMK8GX4M2C3000C16
Dysk Twardy Samsung SSD 970 EVO MZ-V7E250BW 250GB
Zasilacz Zasilacz Corsair VS Series VS550 550W
Obudowa Obudowa SilentiumPC Signum SG1 Pure Black
Nagrywarka ASUS DVD Recorder DRW-24D5MT/BLK/B/AS Sata Black Oem
Klawiatura Logitech 920-002563 Zestaw Desktop MK120
System operacyjny Microsoft Windows 10 Pro OEM 64-bit PL 1-pack.

Zestaw nie potrzebuje monitora
Całość wyniesie około 2600 zł

Czy taki zestaw jest ok? Czy wszystko będzie pasować? Co ewentualnie zmienić w tym zestawie?

Ok jest, ale ja bym zrobił inaczej :wink:

Primo co za biuro, do czego dokładnie komputer? Dużo stron/programów otwarte na raz? Macie serwer wewnętrzny, czy dokumenty są tylko na dysku?

Już wyjaśniam:

• można by np. dać 2400G zamiast 3400G i 16 GB RAM 2666 zamiast 3000, zakąłdajać, ze nie gracie i nie robicie testów wydajnościowych, ramu więcej nie zaszkodzi, a szybkość i procek wielkiej straty nie spowoduje.
  • druga sprawa dysk, drogi m2, i ponownie po wielkości zgaduję, ze plików autocada czy blendera nie robicie na nim chyba. Może wiec tańszy SSD, może nawet większy, ale ustawiony w rad lustrzany (tzn. drugi dysk automatycznie jest kopia pierwszego, jak nie macie danych na serwer zgrywanych czy regularnych kopii jest to namiastka bezpieczeństwa, dwa dyski raczej w jednym momencie nie padną a z ssd odzyskiwanie jest awykonalne praktycznie).

ed. Bo komputer stosunkowo “mocny” jak na biurowy, w większości by wystarczył Athlon +8 GB z peryferiami noname.

Wszystko spoko, do zastanowienia zdecydowanie wersja systemu BOX i czy nie lepiej zwykły SSD + HDD na backup.

Po co nagrywarka DVD? Na pewno jej potrzebujesz?

Dysk M.2 - 512MB
RAM w jednej kostce 8GB
Nagrywarka będzie użyta tylko jeden raz do instalacji systemu, chyba że będą robione kopie na płytach DVD(polecam - po co być w grupie tych użytkowników co dopiero będą robić kopie zapasowe).
Cała reszta to tylko stylistyka, podzespoły OK.

dodałbym na pewno UPS (chyba ze już jest)

Nie widziałem dysku SSD M.2 512MB.

System Windows 10 pobiera się najnowszą wersję z internetu, nagrywa na pendrive-a i z niego instaluje i bootuje. Bo zrobi to 3 razy szybciej. Wklepujesz tylko klucz oryginalny. Po co instalować starą kompilację z DVD i aktualizować do najnowszej, utrudniać sobie życie.

mało widziałeś - https://www.x-kom.pl/p/415126-dysk-ssd-plextor-512gb-m2-pcie-nvme-m9peg.html

Nie wiem jak bardzo ynteligentny jest składacz/monter/informatyk/użytkownik tego komputera.
Oczywiście prostsze szybsze jest zainstalować aktualną kompilację przez USB.

Widzisz różnicę między MB, a GB? To jak ujrzysz to będziesz wiedział o co mi chodziło.

Po co piszesz to samo co ja napisałem?

haha - fakt zwykła literówka…

Oczywiście chodziło o 512 GB

Do zastosowań biurowych dysk nvme to niepotrzebne koszty.

Wiesz do biura najczęściej kupujesz raz, a dobrze. W domu możesz dokupić, zmienić. Więc moim zdaniem sens to jakiś ma i nie będzie spowolnień z tego tytułu.

To tylko zwracam uwagę z sarkazmem :slight_smile:

Na tej samej zasadzie można pokusić się o zakup Threadrippera. Tylko po co?

Ale ja nie mówię porządny i bezmyślnie.

Zestaw jest kompatybilny, lecz sporo dokładasz do dysku SSD.
PNY 250GB M.2 PCIe NVMe XLR8 CS3030
Praktycznie różnicy w użytkowaniu biurowym nie odczujesz, nawet spokojnie możesz wybrać dysk tradycyjny.

Pozostały budżet możesz wykorzystać na większą pamięć ram.
Crucial 16GB 3000MHz Ballistix Sport LT Gray CL15 (2x8GB)