Zestaw do biura

Tak jak w opisie jestem na etapie składania komputera do biura , mam na to około 900zł

Potrzebuje procesor, plyte, ramy oraz grafikę i zasilacz. Posiadam dysk i obudowe.

Sprzęt głownie będzie obsługiwał przeglądarkę ale także może być użyty do edycji zdjęć.

W tym momencie zmontowałem coś takiego :

AMD Ryzen 3 1200
ASUS PRIME A320M-E
Palit GeForce GT 710 2GB
GOODRAM IRDM X 4GB [1x4GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM] x2
Akyga Basic AK-B1-400

całość : 914 zł

Jakieś propozycje ?

Nie Eee, tylko nie to. Daj mi chwilę, wyciągnę czarodziejską różdżkę. Ps: napisz jaki masz dysk i bude.

Ogólnie coś w ten deseń, główne uwagi to integra, która jest lepsza od wszystkich ekonomicznych kart i 8 GB Ram w dualu (ale powolny :wink: ) zamiast 4, bo nawet w necie braknie go, na płycie przycięte, zasilacz wystarczający (są tańsze, ale do nowego jednak kompa nie polecam), dysk ssd (sprawdź HDTunem kondycje starego HDD, jak OK i dobre prędkości możesz wyrzucić ssd).

Możesz zrezygnować z SSD i zostawić w kieszeni (nie pożałujesz sknerstwa) lub wybrać nieco lepszą płytę na B450 “na przyszłość” lub mocniejszy procek 2400G czy szybszy RAM, ale to kosmetyka.

https://www.morele.net/komputery/dyski-i-nosniki-danych/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=579494

Co do obudowy to jakaś tam stara jest która jest sprawna i wszystko działa i nawet wyglada. Co do dyku to chyba cos tam WD sata .

A co do ramu to myślałem o 2x 4gb

Zainstaluj HDTUNE (https://www.hdtune.com/) i sprawdź drania.
Mimo wszystko start Windowsa, odpalanie Office, przeglądarki i innych “ciężkich” programów na najtańszym nawet SSD będzie znacznie szybsze od , nawet “zdrowego”, starego HDD. A w cenie się mieścisz.

No fakt jest x2, umknęło, ale nie ma sensu większego brać tego modelu.
Za jedną kość Goodrama płacisz koło 90-100, tutaj za 130 masz już dwie kości.
Różnica w zegarze i opóźnieniu dla Ciebie bez znaczenia, chyba żebyście w przerwie chcieli na zintegrowanej grafice grać w Wiedźmina. Wtedy “poczujecie” powolny RAM.

Ok , namówiłeś mnie na ssd , a co do grania to nic z tych rzeczy… jedynie jakaś tam prosta edycja zdjęć .

Ja tylko doradzam, tylko HDD też zostaw, na kopie bezpieczeństwa plików czy magazynowanie “cięższych” zdjęć. 240GB wydaje się dużo, ale to mało… sam Windows 10 (nowe procesory Ryzen działają z Windows 7, ale są problemy z instalacją i sterownikami USB) z plikiem stronicowania, punktami przywracania, folderami do pobierania aktualizacji potrafi szybko spuchnąć z ok 25 do 40 GB. Więc nawyk “zapiszę na pulpicie” może spowodować konieczność sprzątania po kilku miesiącach. :wink:

To bierz RAM 8GB w 1 kości bo nie zobaczysz różnicy, a możesz dać trochę lepszy dysk jak:
Kingston A400, Goodram CX400 lub ADATA SU800.
Reszta jak u marcina.

A jeszcze co do płyty , to nie lepiej szukać coś z HDMI ?

Hmmm, najzwyklejsze monitory biurowe na 90% mają VGA lub DVI-D, HDMI już niekoniecznie. Tu akurat VGA to wg mnie dobry wybór.

HDMI ma ten plus, że ogarnia również dźwięk - w sam raz do monitora z wbudowanymi głośnikami (oszczędność miejsca na biurku).

VGA w XXI wieku polecacie??

Monitor zostaje starszy, na 95% ma takie złącze i kabel, po co wiec nowsze i kombinować? Jasne warto sprawdzić jeszcze ten drobiazg.

Będziesz pracownikom opłacał okulistów w razie czego.

Nie bój żaby, lepiej dzisiaj oślepnąć i mieć rentę, emerytury będą już tylko niższe :wink:
A na poważnie, VGA mam od lat i nie narzekam, przy grach czy pracach arystyczno-graficznych… rozumiem uwagi, ale Word…?

Pamiętaj kto z Tobą dyskutuje o VGA, jakbyś nie pamiętał sprawdź nick :wink:

Zapewne chodzi o D-SUB. :smiley:
W biurze spokojnie wystarczy, choć to już raczej przeszłość. Trzeba zobaczyć jakie wejścia ma monitor i płytę brać taką, aby miała takie wyjście. W sumie HDMI czy DVI nie robi różnicy. Bo nie sądzę, aby miał DisplayPort.

No, wiadomo o co chodzi, tyle razy słyszałem że to VGA że już weszło w krew. Tak D-SUB w standardzie DE-9 :wink: