Cześć!
Chcę kupić zestaw do obróbki grafiki, modelowanie wnętrz w programie Sketchup i renderowanie scen w v-ray (aktualnie 2.0 lub 3.0 ale przymierzam się do nowszych wersji).
Głównym celem jest oczywiście jak najszybszy czas renderowania, ale mam pewien problem z wyborem między mocniejszym procesorem a kartą graficzną. Przeczytałem już wiele tematów na forach, obejrzałem filmy na YT z porównaniami oraz sprawdziłem wyniki różnych procesorów np. tutaj https://benchmark.chaosgroup.com/ i uważam, że lepiej dołożyć do lepszego procesora kosztem karty graficznej, choć karta zwłaszcza w v-ray może wiele pomóc. Niestety nie znalazłem odpowiedzi, czy tańszy Ryzen + RTX 3060 w renderze wykorzystującym CUDA wyjdzie korzystniej niż Ryzen 9 5950x plus GTX 1650 zwykły 4 GB w renderze na samym procesorze lub łącznie. Niestety w rankingach v-ray procesor i GPU mają inne przeliczniki punktów i nie jestem w stanie tego porównać, ponieważ sam procesor (render na CPU) ma ok 24 tys. pkt, a RTX 3060 TI na CUDA ma 1200 pkt i render na RTX 1500-1600 pkt. Na CPU planuje dodać jakieś średnie OC.
Wybrałem 2 procesory w zależności od kosztów karty graficznej, czyli Ryzen 9 3950x oraz 5950x (1 tys. zł droższy). We wszystkich rankingach 5950x wygrywa w przypadku samych CPU o ok 15-35% w zależności od programu.
Chłodzenie jest tutaj istotnym tematem ze względu na przewidywane OC, więc skłaniam się ku wodnemu, ale należy wybrać odpowiednio wydajne i żeby się zmieściło wszystko w obudowie. Myślałem o SilentiumPC Navis RGB 240 (SPC219) lub z większą chłodnicą RGB 280 (360 chyba będzie problem zmieścić).
Pozostałe komponenty dobierałem raczej pod ten procesor, np. RAM 2x16 GB (Pamięć Patriot Viper Steel, DDR4, 16 GB, 3733MHz, CL17 (PVS416G373C7K)). Wiem, że oba procesory obsługują dual channel, ale czy jeden zestaw 2x16 GB w dual będzie lepszy czy 4x8 GB czyli 2x dual i czy taki zestaw procesor odpowiednio obdłuży czy tylko połowa będzie w dual. Raczej skłaniam się do 1 rozwiązania 2x 16 GB.
Szybki dysk 500GB NVMEe wystarczy, wybrałem coś lepszego (Dysk SSD Samsung 970 EVO Plus 500 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (MZ-V7S500BW)), drugi HDD już mam, więc nie potrzeba.
Zasilacz wybrałem trochę “na oko” (Zasilacz SilentiumPC Vero M3 700W (SPC269)), więc chętnie poczytam jeszcze inne propozycje
Na koniec płyta główna, tutaj też kierowałem się raczej opiniami innych w sieci pod ten procesor i wybrałem (Asus ROG STRIX B550-A GAMING). Nie zależy mi na drogiej płycie (nawet wolałbym dużo na nią nie wydawać), ale musi poradzić sobie z OC procka i obsłużyć całą resztę.
Podsyłam koszyk z takim przykładowym zestawem i proszę o porady i pomoc przy ostatecznym wyborze oraz sprawdzenie czy ewentualnie któreś części nie będą razem pasowały. Wracam z tematem budowania zestawu tak co ok 6 lat, ostatni zestaw właśnie tyle mi służy i wybrany był na tym forum w 2015 r
Planowałem raczej budżet w granicach 8 tys. a tutaj wychodzi i tak ok 9,2 tys. Wiem, że to nie jest zestaw budżetowy, ale do świeżych gier nie będzie używany. Najchętniej wymieniłbym kartę graficzną na taką, aby tylko była, ale jeśli będzie wyraźny wzrost szybkości renderowania powyżej tych 10% to zostawię, lub zmienię na lepszą, a procesor na 3950x.
Pozdrawiam!