Cześć, składam zestaw do pracy 3d (cad, projektowanie 3d), ale fajnie jakby był uniwersalny i dawał radę od czasu do czasu z grami. Proszę o opinię, cena ok. 5000zł za komputer (bez monitora, bez windowsa). Jeśli chcę wifi to trzeba dołożyć kartę sieciową czy inną płytę główną? Zasilacz i chłodzenie pewnie można tańsze, ale na nich raczej bym nie chciał oszczędzać.
karta graficzna: PNY quadro p1000 - ok. 1600zł
procesor: i7-8700 - ok. 1500zł
ram: kingston 16gb 2666 MhZ cl19 - ok. 400zł
płyta główna: Asus Prime b360m-d - ok. 350zł
zasilacz: Corsair RM550Wx - ok. 350zł
Dysk: SSD Goodram 1tb 2.5 sata cx400 - ok. 480zł
Obudowa: Fractal Focus G mini - ok. 200zł
Chłodzenie procesora: Thermalright HR-02 - Macho Rev. B - ok. 200zł
PNY quadro p1000 to jest słaba karta za 2000 masz p2000
quadro nie nadaje sie do gier - te w miarę nowsze będziesz miał 30 klatek z karta za tyle pieniędzy.
To są karty do obróbki graficznej a nie do grania
Jeżeli chcesz kupić uniwersalny z takimi parametrami to min 10000 zł
Nie wie dlaczego uparłeś się na quadro ?
jedna uwaga: raczej nie pracujesz na projektach w chmurze, patrząc na pojemność, dorzuć drugi dysk do raida lub zwykłe hdd na kopie po skończonym dniu pracy. Nie mówię na 100% że apdnie, ale te kilka % na felerną sztuke jest - padnięte ssdki mielismy na forum, (…odzyskac potem cokolwiek…impossible )
Zawsze może zostać przy Quadro 1000 i dorzucić 2 kartę w stylu 570 Nie wiem jednak, czy faktycznie quadro przy obróbce grafiki bije te konsumenckie o te 300% Jak różnica mała, to uniwersalną.
Praktycznie każdą NVIDIA nożna przerobić na Quadro przez zmianę identyfikatora (one bazuja na normalnych kartach)
Cat 3D ma małe wymaganie, chyba że używasz jakiego programu 3D z symulacją. Ja bym zrezygnował z tej quadro
W CAD sprawdzi się świetnie, w typowym 3D (3DS max, blender) będzie już zdecydowanie gorzej, a o renderingu na gpgpu możesz zapomnieć, będzie trwał wieki.
ram: kingston 16gb 2666 MhZ cl19 - ok. 400zł
Mało, na początek spróbuj 2x16GB, w przyszłości jeżeli będziesz potrzebował więcej możesz dołożyć.
procesor: i7-8700 - ok. 1500zł
Jeżeli głównie modelowanie i CAD, to sprawdzi się dobrze, jeżeli będzie rendering, to AMD 2700X wypada lepiej, a cena chyba niższa.
I płytę weź z 4 slotami RAM, dwa sloty to jest tragedia, poważnie ogranicza możliwości rozbudowy.
Poczytałem chwilę o przerabianiu z GeForce na Quadro, ale dla mnie to trochę skomplikowane. Jeśli warto przerabiać, to na jaką kartę byś się zdecydował przy moim budżecie?
Słyszałem, że programy wykorzystujące 3D i obliczenia MES 3D (np. Autodesk Robot) szybko chodzą z Quadro w porównaniu z innymi kartami.
Renderingu nie będę używał, ale zależy mi na płynnym działaniu programów 3D typu REVIT.
Gry to naprawdę okazjonalnie, chciałem w końcu odpalić np. Wiedźmina 3
Poza tym ciężko mi porównać karty Quadro (p1000 lub p2000) do innych kart, bo nie widzę ich w rankingach wydajności, dlaczego?
W programach CAD często podawane są tylko quadro w rankingach, ponieważ mają specjalnie przystosowane sterowniki do tego typu programów i często wyprzedzają typowe karty konsumenckie.
Zaś w grach P1000 powinien odpowiadać mniej więcej GeForce GTX 1050 z 640 rdzeniami CUDA.