Zestaw komputerowy za 4.000 PLN (bez monitora).
Wypełnij formularz:
- Do jakich celów będzie wykorzystywany.
- Czy będzie opcja rozbudowy.
- Z systemem czy bez.
- Szczególne upodobania.
Komputer dla syna
- głównie gry i początki programowania (C++, python)
- tak, do rozbudowy - ewentualna zmiana dysku, później być może karty graficznej, rozbudowa RAM, itd.
- bez systemu
- Intel, Nvidia, dobra płyta główna z wydajnym chipsetem
Dziękuję za zainteresowanie i pomoc
Wg mnie szkoda kasy na GTX 1060 skoro grafika ma być do rozbudowy. W zasadzie w tym co podaję tylko grafika do rozbudowy, ewentualnie inna obudowa do wrzucenia.
Rozważ zaczerwienienie zestawu AMD, za Intela mocno przepłacisz obecnie. Dodatkowo AMD da Ci przewagę, że z 8 rdzeniami za cenę nawet niższą od 7 łatwiej (i sumarycznie tak samo wydajnie lub nawet wyżej) będzie Ci kiedyś np. postawić maszyny wirtualne.
http://www.jaki-procesor.pl/ za Twoją i5 dostajesz 25% taniej r7 z …+2 rdzeniami i +5-10% wydajności;)
Ok, ale umówmy się, na ile będzie mu potrzebna pełna wydajność AMD, a na ile będzie cieszyć wydajność Intela w grach?
Po za tym gdzie z programowania do środowisk wirtualnych?
Dodatkowo wątpię by na początku miało być programowanie wielo wątków, więc liczy się pojedynczy rdzeń.
Jakby to była jakaś zawrotna liczba, która rozkłada Ryzena na łopatki. Przecież z reguły to jest różinca max 5-10 klatek, a jakby wział takiego R5 2600X, który bez kiwnięcia palcem osiąga 4 GHz na wszystkich rdzeniach - walka jest bardzo równa. A kosztuje ładne 200 zł mniej.
A zaś do Twojego zestawu - ja dobrze widzę, że wrzuciłeś tam za 929 zł RX580 w wersji 4GB? Przecież to herezja. Za ciut ponad stówkę więcej mam wersję 8GB, która jest wyraźnie wydajniejsza. I można wziąć na pewno nieco gorsza budę, żeby na tym oszczędzić. Spokojnie tez wystarczyła by płyta na chipie B360. Nie wiadomo czy chce kręcić przecież.
Co to znaczy? Nie mam pojęcia co znaczy, że chipset jest “wydajny”. Chodzi o potencjał OC?
Propozycja ode mnie:
Płyta: MSI B450 Gaming Plus
CPU: Ryzen 5 2600X
Chłodzenie CPU: Silentium PC Fera 3 (lepsze osiągi XFR będą - raczej bezproblemowe stabilne 4 GHz)
GPU: MSI Radeon RX 580 ARMOR OC 8GB
RAM: G.Skill Ripjaws 2x8GB 3200 MHz
SSD M.2: Samsung 256GB 860 EVO
HDD: Toshiba 1TB
Zasilacz: Silentium PC Vero M2 600W
Obudowa: Silentium PC Armis AR3
Łącznie: 4067 zł
Dlaczego:
Wydajność tego zestawu “prosto z pudełka” - jednowątkowa czy w grach - a jakiegokolwiek z Core i5, będzie bardzo zbliżona. Z dodatkowym chłodzeniem bez problemu osiągnie na Turbo (XFR + Precision Boost) stabilne 4GHz. Jednak Ryzen ma więcej wątków co może dać mu kopa w przyszłości, gdy producenci w końcu przykują większą wagę do wielowatkowości. Dodatkowo - na tą podstawkę na pewno będzie można zamontować bez żadnego problemu przyszłoroczne procesory z trzeciej generacji Ryzena. Intel tego nie zaoferuje.