Mam już płytę główną od Asus P5K i chciałbym złożyć pierwszy komputer od postaw (tym razem sam zainstaluje cpu i cooler ) (jako zaślepka cpu E1400) - Data kupna 2017.01.12
Komputer będzie mi głównie służył do gier nowych jak i starszych w które zagram na średnich/wysokich lub niskich ustawieniach grafiki i w rozdzielczości 1440x900 (nie FullHD ) .
Mój budżet jest nie pewny , powiedzmy do 800zł używane “części” .
Bo żeś entuzjastycznie udziwnił operację modernizacji. Komputery do gier zaczynają się w okolicy 2000 zł. Poza tym za mało o zastosowaniach napisałeś. Komp do gier (najnowsze AAA, 4K, VR etc.), a komp do gier (CS, LoL itp. w FHD), to mogą być dwa zupełnie różne zestawy.
I tak: Pentium G4560, H110 (możliwa potrzeba aktualizacji BIOS), DDR4 2x4GB, Zalman Z3, 1050 2GB lub lepiej TI 4GB, Corsair VS450/350.
Z części używanych można poszukać GPU (960gtx, pod warunkiem, że znacznie tańsze od wcześnie wspomnianej; 970 pod warunkiem, iż poniżej 800 zł, z gwarancją długą i w niezłej konstrukcji), obudowy i zasilacza.
Pojawienie się nowych procesorów oraz źle wycenione używane Sandy Bridge (i wyższe modele) spowodowały obniżenie opłacalności budowania na podstawie starej platformy z drugiej ręki.