Zestaw komputerowy

Dzień dobry, chciałbym zapytać jaki zestaw komputerowy wybrać?
Do wydania max 2800 zł (Posiadam obudowę ibox passsion v4 oraz zasilacz Silentium PC vero m2)
W koszt zestawu nie wliczam dysku twardego jedynie SSD
Myślałem o zestawie z Rx590 fatboy oraz Ryzen 2600.
Chciałbym wysłuchać opinii na temat tego zestawu.
Dodam że komputer ma służyć głównie do gier ( W większości takich jak League of legends ale także np. Nowy dying light).
Zależy mi na najwydajniejszym zestawie w tej cenie. Niestety ceny intela są aktualnie bardzo wysokie.
Proszę o pomoc.

Ktoś coś?

Panie, Nowy Rok, daj ludziom pospać :wink: Na poważnie dobry zestaw. do tego 2x8 ram i fajno. Z zakupem jednak poczekaj 2 tygodnie - będą targi elektroniczne i szansa, że AMD coś nowego wypuści = ceny starszych (Twoje) spadną :stuck_out_tongue_winking_eye:

Dziękuję za odpowiedź i przepraszam za ciśnienie.
Chciałem zapytać a może, zamiast tego rx 590 kupić używaną kartę gtx 1070 w najmocniejszej wersji lub nawet wersję Ti?

I jaką płytę główną dobrać do ryzena 2600 w cenie do 400 zł?
Jak gtx 1070 to najmocniejsza wersja czy ti?
Chcę wydać na kartę do 1400zł (Używaną)

Znazłem Asus GeForce GTX 1070 ROG Strix 8GB za 1250 zł używana na gwarancji. Czy to dobry wybór?
Oraz płytę główną: https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b450m-gaming-plus-4780957/

Zależy gdzie, ile i jaka gwarancja :wink:
Karta w takiej cenie to praktycznie budżetowy zestaw, więc tu bym zaczął :wink:

Znalezione na OLX, Z gwarancją do 2020 roku, karta nie była używana do kopania.
Czy jest to lepszy wybór od rx 590?

Z benchmarków wynika, ze 1070ti (a to chyba Ti w sumie) jest odczuwalnie mocniejszy. Różnica taka, że 5x jest nowy 2x tańszy. U Ciebie jednak jest oryginalna gwarancja sklepowa, a to już sporo plus. Gdybyś brał, to niech sprzedawca podpisze Ci, że nie była karta używana w sposób naruszający gwarancje :wink: EW. możesz pomyśleć jeszcze o 2060 teraz jakos wychodzą, ale pewnie za drogie :wink:

Taaak zdecydowanie za drogie.
A co Pan sądzi o płycie głównej podanej powyżej?
Dziękuję za szybkie z rzetelne odpowiedzi :slight_smile:

Z tą rzetelnością wyjdzie w praniu jak będzie działać.
Ogólnie czip b450 jest ok, umożliwia lekkie podkręcenie.
Na płycie były chyba radiatorki na zasilaniu, ale tylko 2 sloty RAM, jeżeli znajdziesz w podobnej cenie jakas gamingową z 4, to zawsze lepiej (o ile planujesz kilka lat trzymać drania;p)

A jakiś pomysł na kartę do 400 zł (z niezłą możliwością oc)? Pod ryzena 2600
Koniecznie micro ATX?

To już ostatnie pytanie, przepraszam że jest ich aż tyle :smiley:

Ma Pan jakiś pomysł?

Do 400 zł na b 450 w sumie tylko wie dzię z 4 slotami Ram:

ewentualnie to

Micro atx, to taki standard, który oznacza, ze płyta “jest mała”, przy firmowym chłodzeniu bezie OK, przy udziwnianym np. wodnym może brakować trochę miejsca przy podpinaniu karty graficznej. Ogólna zasada: mała płyta i duża obudowa = ok, duża płyta i mała obudowa = źle.

Wrzuć w Google i poszukaj opinii o tych płytach, w sumie to też konstrukcje budżetowe i mimo umożliwiania podkręcania, to mniej ugrasz od tych za ~1000 :wink: Organleptycznie WYDAJE mi się, że Asrock może być lepszy - ma 3 radiatorki, a msi tylko dwa :wink:

Dziękuję bardzo, poczytam jeszcze opinię o obu i podejmę ostateczną decyzję :smiley:

+Ibox passion v4
Tak będzie prawdopodobnie wyglądać mój nowy sprzęt :smiley:
Karta używana :stuck_out_tongue:

A320, to bez podkręcania, bezpieczniej będzie :wink: I łączysz kartę 1070 ti z ryzenem 2400G? Zależy Ci na integrze? Tak pytam bo dla 2400g karta może być miejscami lekko za mocna , on ma mniej linii do komunikacji od tych ryzenów bez grafiki. Tzn. karta działa w trybie x8 nie x16, przy słabszych wsio rybka, przy 1070 może być - 2-5 % :wink: Dodatkowo rdzenie nie są tak mocne jak w Intelu, być może lepiej któryś z 6 rdzeniami i bez grafiki wbudowanej :wink: ps.z zakupem poczekaj do targów, po 10 może ceny spadna :wink:

Karta to będzie wersja fabrycznie podkręcona bez końcówki ti a o procesorze myślałem ryzen 2600?
To może jednak zostać przy pierwszej konfiguracji AMD+AMD?
Ryzen 2600+ RX590 fatboy 8gb?
Poczekam do 10 na pewno :smiley: