Zestaw komputerowy

Witam mam pytanie czy taki zestaw zdał by egzamin odrazu mówię że grafike już mam dlatego ona co najmniej na razie będzie wykorzystana.

Płyta główna Gigabyte GA-AB350M-DS3H V2
Procesor AMD Ryzen 5 3600, 3.6GHz, 32 MB, BOX
Zasilacz SilentiumPC Vero M2 Bronze 600 W SPC166
2 x Dysk Toshiba P300 1 TB 3.5" SATA III
Pamięć GoodRam IRDM, DDR4, 8 GB
Karta graficzna MSI Radeon RX 570 Armor OC 4GB GDDR5

Stosunkowo uboga, ale ujdzie. :slight_smile:

Raid lustrzany, czyli SSD nie chcesz?

Wrzuć więcej RAM, zależnie od zzastosowań, to lepiej nie ryzykować Swapa i min 3000/cl16

Dla mnie mobo to podstawa kompa. Kupno płyty z trzyletnim chipsetem, kiedy na horyzoncie majaczą Ryzeny czwartej generacji i na pewno B350 nie będzie ich wspierać, to słaba decyzja.

Zależy do czego.
Do biura - za dobry
Do grania - w stare gry OK, ale najnowsze zapomnij…

No i zależy na ile.
Na pół roku - OK, na 10 lat zapomnij…

Nie wiadomych jest tyle, że trudno powiedzieć czy ‘zda egzamin’. Jeśli chcesz po taniości złozyc komputer, który odpali Cyberpunka, to możesz się srogo przejechać. Ale już Wiesiek czy GTA będa działały…

(Licząc, że któryś z MODów jednak to przeczyta)
Przy okazji - zmien temat bo samo “Zestaw komputerowy” nic nie mowi o dyskusji.

ok rozumiem jak to wygląda ale właśnie z płyta mam pewien problem czy może jakies sugestie do 400/ 500 zł ?
Czy Płyta główna MSI B450M MORTAR MAX mogę brać pod uwagę ?

Możesz, na upartego możesz na YT zobaczyć recenzje. Jak dla mnie troszkę droga i bym nie szalał patrząc na 2 kość RAM raczej :slight_smile:

Kartę graficzną zmienił na coś lepszego, przynajmniej na 8gb na media expercie masz za 1 tyś Karta graficzna XFX Radeon RX 590 Fatboy 8GB . I ram 2 x 8 GB conajmniej

Uciekać, od takich rad. 590 to piecyk, a za 1000 pln można dostać znacznie wydajniejsze 1660, wyższą kulturę pracy pomijam. :stuck_out_tongue:

Zależy ile kasy chcesz wydać

Grafikę z czasem wymienię a na razie wieniam procesor na ryzena zasilacz na mocniejszy i płytę główną ale nie wiem jaka wybrać tak do 400zl

Z 4 bankami pamięci i radiatorem, do 400 zł chyba tylko coś takiego… Gdybyś zadeklarował, że 16 GB Ci wystarczy wybór byłby większy. :slight_smile: https://www.ceneo.pl/67592175

tutaj nawet tańszą znalazłem o parę złotych :wink:

W tm linku były jeszcze oferty poniżej 400 zl. :wink:

Zestaw może być, lecz płytę główną wybrałbym lepszą.
MSI B450-A PRO MAX