Znasz takie powiedzenie: “strzyżonego Pan Bóg strzyże”? Znam wielu takich, których musiałem ratować po co-dwutygodniowym skanowaniu. A przeglądanie loga CCleanera lub innego “czyściciela” po dwutygodniowej, niekontrolowanej działalności komputerowej (netowej) to masakra - lepiej robić to częściej.
Kaspersky Internet Security moim zdaniem najlepszy. Ma firewalla i bardzo dobrego antywira. Mam go i brak jakichkolwiek zmuleń kompa czy niepotrzebnego łapania syfu.
Miałem kiedyś avasty, avg, nod 32 itd. Z tego jestem najbardziej zadowolony.
No to, jeśli jesteś takim fachurą, życzę ci szczęścia w sieci. Prawdopodobnie jeszcze nie widziałeś Nortona padającego wraz z komputerem w ciągu 3 sekund od wejścia na stronkę.
…ale się rozgadaliście.małe pole bitwy :razz: ale dzięki za porady. Co do avasta to nie jestem przekonany. Co do aviry to wpusciła mi kiedyś trojana skończylo się formatem naszczęście skutecznym. Teraz używam Kasperskiego w wersji 6cio miesięcznej 100% skuteczności i zero problemów, no ale kończy mi się licencja i szukam konkretnego zabezpieczenia ale nie wiem co wybrać. Coś mi się wydaje że za porządną ochronę trzeba też zapłacić
Prawda jest taka, że czasem wystarczy włączyć niezabezpieczony, albo “zabezpieczony” badziewiem komputer z dostępem do sieci.
Przykłady: Sasser i Blaster.
W obecnych systemach luka przez którą włazily została już usunięta, ale kto wie czy nie wymyślą czegoś bardziej zmyślnego i przebiegłego. Dlatego warto zainwestować w AV z rozbudowaną heurystyką, a nie prawić androny o zabezpieczeniach w stylu ArcaMicroScan, cc, czy doraźnym skanowaniu scanerami online.
By wyczyścić cache, ciastka i inne śmieci zamulające lub nawet niebezpieczne Ale co do CCleanera mam podejrzenia- w tym programie chyba coś siedzi.
Jeśli chodzi o program zabezpieczający to te na abonament to jak dla mnie nie bardzo. Ja wole coś raz kupić i używać a nie płacić co określony czas - wychodzi później że tak na prawdę zapłaciliśmy olbrzymią sumę.
Co do aktualizacji systemu to podobno wraz z aktualizacjami ściągały sie nie raz ludziom malware więc lepiej chyba sie wstrzymać z aktualizacjami… pomimo tego że jednak powinno sie uaktualnić ;/
brawo =D> =D> =D> w końcu ktoś wyrazil także moja opinię o tym bezpodstawnym “wklej loga tu”
użyłem raz tego narzędzia, fakt naprawiło, ale ile ustawień mi zmieniło… w wielu przypadkach można sobie poradzić bez niego, a już napewno nie pisać w pierwszym poście podaj loga.