Na procesorze mógłbyś przyoszczędzić (wybrałeś dość mocnego zawodnika jak na komp biurowy ), 4 GB RAM na 32 bitowym systemie to po prostu ekstrawagancja też można przyoszczędzić :).
slawex1983 , Masz rację ale On ma mieć vistę 64 BIT to to wykorzysta i ma zapas, pamięci nie są aż takie drogie, ,jak ma być tylko skanowanie zdjęć i ich delikatna obróbka to ok
a Chieftec 450W według mnie jest lepszy od każdego MODECOMA
Płyta Gigabyte MA780G-DS3H pełne ATX, raid, fire wire, grafa Radeon HD3200 starczy do obróbki i poradzi sobie z filmem w HD.
Proca bym brał z serii 4xx0e 45W TDP.
Dysk WD 320GB AAKS, zasilacz na pewno nie chieftec, chyba że jest robiony prze CWT, bo GPS oprócz tego że są głośne to jeszcze ostatnio mają problem z trzymaniem napięć Modecom MC 350/400 lub Amacrox Warrior AX400/450
Bo mu do worda pewnie quad potrzebny, do takich zadań AMD ma przewagę, przez lepiej wyposażone płyty gł, a czy proc coś zrobi 3-5 sek wolniej to jak dla mnie nie jest powód żeby dopłacać.
Dzieki za rady… najbardziej zależy mi na płycie głównej…
Teraz widzę, że chyba jednak wezme Amacroxa lub Modecoma.
Co do GPU… 2600 XT to chyba jest wystarczająca karta, czy lepiej dopłacić do 3650 256MB 128bit (cena 215zł), bo coś do tych GF 9500GT nie jestem przekonany, tym bardziej z 512MB.
Czy AMD - tak, bo komp nie będzie podkręcany, ma być wystarczający i stosunkowo tani.
A ja sugeruje rozważyć zakup takiej płytki GA-MA790GP-DS4H. Ma nowszy chipset od DS3H. Mostek południowy posiada układ ACC (dzięki czemu komputer jest stabilniejszy i bardziej skory do OC). Ponadto zintegrowany układ graficzny posiada 128 MB własnej pamięci. http://www.gigabyte.pl/products/mb/spec … 4h_10.html
Złożyć to by było można, ale problem z dostępnością - obecnie sprzedawane procki Intela w sklepach są droższe od AMD, a z Allegro to jedynie kupię Amacroxa.
Ten komp nie będzie podkręcany, więc nie potrzebuję kombinować. Ma działać stabilnie, przez dłuższy okres czasu.
Grać na nim nikt nie będzie. Ma jedynie zapewniać komfortową pracę z obrazkami, skanowanie + Internet oraz OpenOffice i kilka innych programów.
Zastanawiam się na kartą graficzną GF 8600GT 256MB 128bit z chłodzeniem pasywnym od Gigabyte za 210zł.
Nie wiem tylko, czy aż taka karta jest potrzebna i czy 2600XT w zupełności nie wystarczy.
Do tego płyte chyba wezmę ASUSA M2N (bez dodatkowych oznaczeń).
Pamięci Patriot dobre, ale 2GB za 115zł to za drogo… wezmę 2x2GB Goodram za 158zł (podkręcane nie będą, więc powinny śmigać).
Dysk… mam dobre doświadczenia z Samsungami, więc ten 320GB 16MB będzie dobrym wyborem, a 185zł to przystępna cena.
Nie wiem tylko jeszcze jaki DVD-RW, ale to nie ma większego znaczenia, gdyż czytnik będzie rzadko używany.
w przypadku pracy biurowej, internetu, filmów i muzyki różnicy nie odczujesz - jeśli grasz i masz zamiar dokupić dobrą grafę - intel lepiej będzie się sprawował, za intelem przemawia również technologi 45 nm (mniejsze złożycie energii) - niestety intel podrożał.
Do biura 2600XT wystarczy, nie warto dopłacać do 3650 bo to jest to samo, do 9500GT też nie warto, bo to jest 8600GT nazwa zmieniona a cena większa.
2600XT ma porównywalną wydajność do 8600GT, za 2600XT przemawia to że lepiej radzi sobie w filmach HD i nie pada przy podłączaniu do TV.
E5200 ma porównywalną wydajność do X2 6000+ więc będzie bardziej wydajny, w przypadku pracy biurowej nie odczujesz różnicy, za E5200 przemawia pobór prądu max 30W no i jest chłodniejszy, nie będę pisał o o/c bo ten zestaw jest do biura to o/c raczej jest mało ważne, E5200 jest tańszy od 6000+.