Zewn. dysk WD Passport i windows XP sp2 - nie można otworzyć


(Gordi63) #1

Witam!

Mam taki problem- dysk WD passport 150gb, wcześniej działał jak powinien, byłem u kumpla, zrzucił mi na dysk kilka rzeczy, po podłączeniu do mojego komputera i dwukliku na dysk zamiast go otwierać wyskakuje okienko "otwieranie za pomocą" ;/ są tam tylko programy typu acrobat reader czy word ... Jak klikam prawym klawiszem i 'eksploruj' to samo...

Skanowałem dysk antywirusem, odinstalowałem też sterowniki i zainstalowałem ponownie- nie pomogło.

Proszę o pomoc


(Cosik Ktosik) #2

Podaj log z programu Combofix :arrow: viewtopic.php?f=16&t=36654

Program ten powinien usunąć pliki autorun.inf z tych partycji, ale log jest potrzebny do sprawdzenia, czy nie został jakiś syf na komputerze.

Logi wklejasz na http://wklej.eu lub na http://wklej.org, a w poście dajesz tylko link do nich.


(Tiger2002) #3

nie wszystko jest ok w logach - ale podobno slyszalem ze to problem Visty - tak reaguje na pendrivy i na wszystko co jest przez USB...


(Gordi63) #4

kolego cosik_ktosik dzięx :slight_smile: .. Uruchomiłem combofixa w trybie awaryjnym i chyba sam sobie poradził z problemem- dysk działa normalnie.

Case Closed

Albo jeszcze się coś spytam żeby nie spartolić. Teraz za każdym razem jak włączam komputer to mi wyskakuje okienko "narzędzie konfiguracji systemu".

Jak włączam msconfig to tam jest "wybór uruchamiania"- mam ustawione na "uruchamianie selektywne", zmienić na "uruchamianie normalne" ?? Nic się nie zwali?


(Cosik Ktosik) #5

Daj log do sprawdzenia, aby mieć pewność, że w systemie nic nie zostało. Kolega niech też sprawdzi komputer Combofixem.

PS Selektywne jest prawidłowe.


(Gordi63) #6

Logi daje:

http://wklej.eu/index.php?id=x

przy okazji próbowałem zainstalować SP3 i mi wywaliło "odmowa dostępu"

log wrzucam, ktoś ma pomysł jak to obejść?:

http://wklej.org/id/x


(huber2t) #7

Wklej do notatnika:

File::

c:\windows\Tasks\yjkeadkv.job

c:\windows\system32\efcATNEu.dll


Registry::

[-HKEY_CURRENT_USER\software\microsoft\windows\currentversion\explorer\mountpoints2\{f331f267-5737-11dd-93db-4d6564696130}]

[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SafeBoot\Minimal\WdfLoadGroup]

Plik -> zapisz jako -> CFScript.txt.

Przeciągnij i upuść ikonkę CFScript.txt na ikonkę ComboFix.exe tak jak tu->

cfscript10uc2.gif

Rozpocznie się usuwanie i powstanie log, który dasz na forum.

Logi dajesz na http://www.wklej.org a w poście dajesz tylko link


(Asterisk) #8

Zapoznaj się proszę z tą stroną i zmień tytuł na

konkretny. Inaczej temat poleci do śmietnika.


(Gordi63) #9

Temat zmieniony.

Kolego Hubert, nie formatowałem dysku około 4 lata, jak do tej pory wszystkie usterki naprawiałem sam, mój system działa dla mnie tak jak powinien. Obawiam się, że Combofix zrobi więcej złego niż dobrego na moim komputerze. Jak pewnie czytałeś wyżej, usunął mi konta i wiadomości w The bat. Jesteś pewien że nie da się tego obejść inaczej jak combofixem??

Możesz też w skrócie wyjaśnić co spowoduje czynność którą zaproponowałeś? No i teraz głównie zależy mi na zainstalowaniu SP3


(huber2t) #10

Można zrobić inaczej

Pobierz The Avenger

wklej do niego ten tekst:

Files to delete:

c:\windows\Tasks\yjkeadkv.job

c:\windows\system32\efcATNEu.dll

kopiuj to i klikasz na Paste Script from Clipboard wybierasz Execute oraz Potwierdzasz i zgadzasz się na restart klikając OK.

Kasujesz ręcznie z dysku plik: C:\Avenger\backup.zip i wklejasz na forum raport: C:\avenger.txt

otwórz notatnik i wklej

Z menu Notatnika -> Plik -> Zapisz jako -> Zmień rozszerzenie z .txt na wszystkie pliki -> zapisz pod nazwą Fix.reg

Uruchom ten plik, uruchom ponownie komputer

Skorzystaj z Malwarebytes' Anti-Malware


(Gordi63) #11

Zrobiłem wszystko jak napisałeś. Możesz mi wytłumaczyć żebym wiedział na przyszłość spowodowało dodanie tych rejestrów i wywalenie yjkeadkv.job?? efcATNEu.dll - not found.

Mogę teraz próbować instalować SP3?

(malwerbytes sobie sprawdza teraz)


(huber2t) #12

Tą są pliki od infekcji, skrypt rejesstru powoduje że wpisy po wirusach są usuwane

Podaj nam log z tego programu


(Gordi63) #13

Ok, temat do zamknięcia- po samym uruchomieniu ComboFixa dysk zaczął działać... Ale Combofix pokrzaczył The Bat! i usunął mi jakimś cudem konta i wiadomości.

SP3 zainstalowałem tym oto sposobem:

http://www.searchengines.pl/Instalacja-SP3-t107227.html (trzeci post od góry wliczając reklamę)

i później:

zainstalowało SP3 bez błędów i informacji "Odmowa dostępu"

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam