Zewnętrzna karta dźwiękowa USB i dźwięk tylko w jednej słuchawce

Cześć. Proszę bardzo o pomoc. W jednym laptopie mam uszkodzone wejście na słuchawki, więc kupiłam zewnętrzną kartę dźwiękową USB firmy Savio model AK-08. Wg instrukcji miało się niby tylko podłączyć i wszystko miało działać, ale tak nie jest. Po podłączeniu do komputera i włożeniu słuchawek działa tylko lewa słuchawka, w prawej w ogóle nie ma dźwięku. Sprawdzałam na drugim laptopie - jest to samo, dźwięk idzie tez tylko z lewej słuchawki, po podłączeniu normalnie pod kartę w laptopie (bez tego kupionego adaptera). Próbowałam poszukać czegoś w panelu sterowania, w ustawieniach dźwięku. Ustawiłam ten adapter USB na domyślny, ustawiłam w konfiguracji “przedni lewy i prawy”, ale to na nic. Pobrałam program Volume2 i tam po tych “kreseczkach” dźwięku pokazuje, ze idzie niby i na lewy i prawy, ale wciąz niesłychać na prawym. Mam menadzer Realtek Audio HD.
Proszę o poradę, jak to naprawić? Czy to wygląda na to, ze ten adapter jest zepsuty?

Sprawdź te słuchawki np. na telefonie. Możliwe, iż te słuchawki padły, a nie układ audio.

Słuchawki działają dobrze zarówno na telefonie, jak i podłączone normalnie pod port w laptopie, tylko w adapterze działa tylko jedna.