Kupiłam komputer stacjonarny w pracy (system XP) bez stacji dyskietek, ponieważ nie używam ich prawie w ogóle, no i jako nośniki danych nie są zbyt trwałe. Jednak na wszelki wypadek kupiłam zewnętrzną stację dysków, żeby jednak mieć możliwość nagrania czy odtworzenia danych z dyskietki. Kiedy podpięłam stację do USB, sprawdziłam w folderze “komputer”, w którym od początku była już stacja dysków “A” (oczywiście nieczynna), ta dodatkowa pojawiła się tam jako stacja dysków “B”. Nigdy wcześniej nie miałam z tym urządzeniem do czynienia, zastanowiło mnie, dlaczego pojawia się stacja dysków “B” i w niej mogę kopiować i odtwarzać dyskietki natomiast stacja dysków “A” nie działa. Czy to jest prawidłowe. Z góry dziękuję za wyjaśnienia.
Jak najbardziej prawidłowe. Prawdopodobnie masz w biosie ustawiony jeszcze stary napęd “A”. Skoro literka “A” była zajęta już przez system, ten przyporządkował nowemu napędowi literkę “B”. Gdybyś podłączył jeszcze inne napędy została by przypisana im kolejna wolna litera alfabetu.
Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź. To mnie uspokoiło, że wszystko działa jak należy.
Pozdrawiam