Zewnętrzny css i kodowanie znaków

Próbuję stworzyć stronkę w EdHTMLu i napotkałem na 2 problemy:

1. Muszę ustawić kodowanie znaków na ISO-8859-2 i nie mogę wpisać ś, ani ą, pozostałe polskie znaki wydają się wyświetlać dobrze.

2. Próbuję dodać zewnętrzny plik .css jako arkusz stylów w ten sposób: i w tym dokumencie html wyświetlają się wszystkie zdefiniowane w arkuszu style.css style oprócz tych zapisanych pod znacznikiem body.

1. Nie używam już tego edytora, ale tam było coś takiego jak…w jakim kodowanie wyświetlić kod (ma być windows). Polecam jednak edytor KED2.

2. O ile pamiętam to zewnętrzny plik ze stylami ma pierwszeństwo nad tymi pod body, może coś je nadpisywać w stylach. Wyjściem jest wszystko dać w zewnętrzny plik .css .

odwrotnie: zewnętrzny plik,

i to zdecydowanie najlepszym wyjściem :slight_smile:

Tak zrobiłem od razu, ale widocznie był jakiś mały błąd w pliku .css, bo stworzyłem go od nowa.

A jeśli chodzi o kodowanie znaków to przeglądarka już wyświetla dobrze, przekonwertowałem tekst narzędziem z EdHTML-a, ale w edytorze nadal jest nie tak. Myślę, że mam problem z językami w Windowsie XP, bo już pisałem w osobnym temacie, że niektóre funkcje z menu są wyświetlane w języku angielskim, a niektóre w polskim.