Zgłoszenia problemów z nowym forum IPB


(system) #1

30 września zaktualizowaliśmy silnik naszego forum do Invision Power Board 4.0. W tym wątku prosimy o to, abyście zgłaszali błędy na jakie natraficie w tej wersji :) 

Proszę o uwzględnienie następujących kwestii:

Kod BBCode może nie wyświetlać się poprawnie : Jest to znane zachowanie, tak będzie przez pierwszy okres działania forum. Liczba postów z "popsutem" bbcodem będzie systematycznie maleć.

Strona ładuje się wolno:  Szczególnie w pierwszym okresie działania forum mogą zdarzyć się momenty, gdy strona będzie ładowała się wolniej niż zwykle. 

Wyszukiwarka zwraca starsze tematy lub najnowsze (dotyczy to także ostatniej aktywności w profilach): Indeks wyszukiwarki jest przebudowywany

 


Problem ze zmianą avatara
(GamerPL) #2

ShoutBox  W wersji mobilnej nie działa(robi link z tekstem do SB i przekierowuje stronę nie dając wpisu do SB)


#3

Forum nie dopasowuje się do rozdzielczości ekranu. Na monitorze 1080p wygląda to koszmarnie, kiedy wykorzystane jest tylko ok. 50% jego powierzchni.


#4

Dlaczego nie mam możliwości wyłączenia powiadomień e-mail o nowym PW? (kilka innych opcji powiadomień też jest zablokowane).


(Semtex) #5

Wyłączenie powiadomień Mail nie działa, forum nadal ostro spamuje mi skrzynkę.


(Semtex) #6

Opcja powiadomień działa, a raczej nie działa w ogóle, na forum nie dostaję żadnych powiadomień, wszystko leci na maila, powinno być odwrotnie, zgodnie z moimi ustawieniami w profilu, części opcji związanych z powiadomieniami nie mogę zmienić nawet jako Admin, gdyż zostały zablokowane, a jakże, przez Admina :smiley:


(Drobok) #7

sb nie pobiera wiadomości z serwera, nawet gdy wysyłam wiadomość - wyświetlenie wypocin innych wymaga odświeżenia strony


(pocolog) #8

Na SB wszystkie wielkie litery poza postawionymi po kropce automatycznie zmienia na małe, nie działają emotikony, FF nie wykrywa pola do wpisywania tekstu jako pole tekstowe przez co nie działa słownik i tak jak drobok wspomina odświeżanie nie działa wcale - trzeba to robić co sekundę ręcznie.

Tematy ze śmietnika pojawiają się po wybraniu nowo napisanych wątków na forum :stuck_out_tongue_winking_eye:

\Poza śmietnikiem który się pojawia w nowo napisanych wątkach, pojawiają się tam też nowo dodane zdjęcia do galerii użytkowników(sic!)


(pocolog) #9

Przepraszam za kolejny edit, ale te błędy się wylewają przy każdym ruchu na forum :wink:

Link News w górnej belce przenosi do głównej strony portalu zamiast do newsów jak np blog. Jest to fajne o tyle, że link do głównej strony jest potrzebny tylko mógłby się nazywać Strona główna portalu (albo cokolwiek) a nie News :wink:


(pocolog) #10

@Paranienormalny jest coś takiego jak “Moja aktywność” może to będzie działać tak jak dawniej, ale obecnie wybierając tą opcję dostaję komunikat:

Niestety, wystąpił problem

Coś poszło nie tak. Spróbuj ponownie.

Kod błędu: EX0


(Semtex) #11

@pocolog ogólnie Twój profil nie działa prawidłowo, stąd ten bug, Tomick sprawdza co i jak.


(GamerPL) #12

W tapatalku się zrobiło takie bry bry (html) 

http://i.imgur.com/LHG7qQ7.png


(Dimatheus) #13

 Hej,

Działa jak się otwiera go w nowej zakładce, ale koniecznie bez klikania z Ctrl, a korzystając z menu kontekstowego w przeglądarce.

Używanie entera automatycznie tworzy nowy akapit, przez co posty mogą być mocno rozstrzelone. Żeby zrobić pojedynczy odstęp konieczne jest stosowanie twardego Entera. 

W informacjach o użytkowniku - po lewej stronie posta - w polu Lokalizacja brakuje dwukropka i odstępu przed wrzuceniem zdefiniowanego przez użytkownika pola.

Pozdrawiam,


(Bogdan_G) #14

To jest zbędne - wysuwające się okienko - oznaczono forum jako przeczytane. Raz, że dla krótkiego zdania jest okienko za duże, a drugie, że to nie paragon. Wystarczy, że znikają oznaczenia, że nie przeczytane, po kliknięciu w odznacz forum jako przeczytane.


(Dimatheus) #15

Hej,

  • Przy polubionych postach nie pojawia się informacja o tym, kto lubi posta.
  • Jak można kasować powiadomienie? Widzę w nich, że ktoś polubiło mojego posta, ale nie widzę, jak to powiadomienie można usunąć.
  • Czasami kliknięcie - zwykle pierwsze kliknięcie po załadowaniu tematu - nie wyświetla opcji konfiguracyjnych w pop-upie, tylko ładuje stronę z ustawieniami. Tak to wygląda: http://naforum.zapodaj.net/7b6ff6b5510b.jpg.html Dodatkowo po kliknięciu pola przestań obserwować, przycisk się wybiela i nic więcej się nie dzieje - nie przenosi do strony głównej forum; po prostu zostaje w takiej samej pozycji: http://naforum.zapodaj.net/d275ce12d269.jpg.html
  • Dlaczego nie we wszystkich tematach jest możliwość skorzystania z Zarządzania blokami?
  • Dalej nie można polubić postów admina.

Pozdrawiam,


(dragonn) #16

Mi nie działa logowanie z okienka które wyskakuje, dopiero jak dam zaloguj pojawia się strona logowania z polami i napisami ‘wymagane’ i dopiero wtedy przechodzi logowanie. I przed chwilą samo mnie wylogowało.


(Acorus) #17

Bezpieka leży-nie da się kopiować z loga do posta.


(rgabrysiak) #18

Mam pytanie do moderacji :wink: zostałem zbanowany na SB czy to problem na linii IE11 nowe forum, ponieważ nie mogę dodać wiadomości ani przez zatwierdzenie Enterem ani przez przycisku Wyślij.

Druga sprawa, SB nie zapamiętuje zapisanych ustawień sortowania wiadomości - wczoraj ustawiałem by najnowsze były na górze, dziś na górze widzę te najstarsze.


(system) #19

Cały czas działamy nad rozwiązaniem problemu wydajności ogólnej forum, to co już zrobiliśmy to m.in:

  • naprawione dublowanie się postów
  • przyspieszyliśmy stronę główną oraz shoutbox (ten na tą chwilę przenieśliśmy na osobną podstronę, bo nie potrafił obsłużyć ruchu strony głównej :()
  • możecie edytować swoje posty po staremu,
  • dokonaliśmy również kilku drobnych zmian w layoutcie forum.

W dalszym ciagu trwają procesy pomigracyjne, możecie doświadczać pewnych przestojów działania forum, ale mamy nadzieję, że od teraz będą nieco mniej dolegliwe.

@ rgabrysiak : Tak - shoutbox nie najlepiej dogaduje się z IE11 w tym momencie :frowning:

Wypowiem się jak osoba, która poznała kod IPB 4.0 od praktycznie każdej strony: użytkownika, administratora, twórcy skina i twórcy aplikacji. O ile same IPB jako aplikację odbieram bardzo pozytywnie o tyle faktycznie o prostą dokumentację jest bardzo ciężko, co nie zmienia faktu, że kod IPB jest udokumentowany w sposób wystarczający. Stare forum cierpiało z różnych powodów, jest właściwie już staruszkiem, bo IPB3 generalnie wydane zostało 6 lat temu. Potrzebna była zmiana, w ostatecznym rozrachunku każda zmiana wywołuje sprzeciwy, ale to nie jest tak, że IPB4 jest straszne i do każej rzeczy można się przyzwyczaić. Pamiętam czasy jak mieliśmy phpBB 3.x i zachowywaliśmy jak najmniej zmian właśnie przez sposób w jaki to forum było zaprojektowane. Każda aktualizacja mogła położyć spać naszą integrację z aplikacją portalu :slight_smile: IPB4 natomiast pozwala dosyć wygodnie spiąć ze sobą części forum z naszymi aplikacjami co jest rzeczą, której nie widać na pierwszy rzut oka, ale jest niesamowicie ważna.

 


(Radek68) #20

Nie mam takiej opcji (jest oczywiście możliwość, że jej nie widzę, choć okulary mam na nosie :wink: )

Dodatkowo mam problem z wstawieniem emotkionki. Oczywiście mogę ją po prostu napisać, ale po kliknięciu w belce mam tylko coś takiego jak w załączniku:

Zg_oszenia_problem_w_z_nowym_forum_-_Strona_3_-_2015-10-01_20_18_19.jpg

 

No tak, jak widzę z przesłaniem grafiki jpg też jest problem.