Witam,
Czy pamiątki AX4U360038G18A-DT60 będą działać bez problemu na X570 Aorus Elite. Mają one taktowanie 3600Mhz a takowe płyta obsługuje tylko po oc.
EDIT: Sprawdzałem na oficjalnej stronie Gigabytea i nawet nie wypisują pamięci o taktowaniu >3200Mhz.
Przecież są nawet 4GHz, kwestia tylko pod jaki procesor.
Bo to jest OC
W planach jest 3700X, ale czekam jeszcze do premiery 4gen, lecz tak czy siak płyta zostaje ta samo tylko BIOS zaaktualizuje po kupnie.
EDIT: A jest możliwość, że komputer nie wstanie wcale? Słyszałem, że pamięci Corsaira z AMD sprawiają trochę problemów.
EDIT2:
Rzeczywiście. Czyli one są podkręcone fabrycznie? Jest opcja, że płyta z nimi nie wstanie, czy tylko jeśli chodzi o overclocking będą problemu jak już?
Tak, jest taka szansa. Natomiast Ryzeny 3xxx radzą sobie z RAM dużo lepiej od poprzednich generacji, więc ryzyko, że pamięci nie pójdą na pełnej prędkości jest niewielkie.
Ale z tego co szukałem na oficjalnym wykazie Gigabytea, nie ma tam tych kostek akurat. Bardzo bym chciał je teraz kupić bo fajna przecena jest na nie - 400zł a trochę się boję jeśli nie odpalą bo resztę tj. płyta i CPU kupuję dopiero po premierze Zen3 i potem mogą być problemy ze zwrotem, bądź wymianą.
EDIT: Przyzyczaiłem się trochę do Inteli na DDR3 - tam, obojętnie jaki RAM, ważne, że DDR3 to komputer wstawał, a tutaj tyle zabawy.
A propos Intela: było, minęło Teraz jak chcesz szybsze pamięci to musisz kupić drogą płytę i dopłacić za procesor z odblokowanym mnożnikiem
Czyli jaka jest Wasza opinia? Mogę bez obaw kupować i zostawić na czas kupna komputera nowego, czy się wstrzymać? Mam opcje sprawdzić je u kuzyna z Ryzen 1200 z B450 Pro4, więc jeśli u niego wstanie to znaczy, że u mnie również?
Ja bym się wstrzymał. Z tym RAMem to jest loteria jeśli chodzi o Ryzeny - z generacji na generację jest coraz lepiej, ale lepiej mieć 14 dni na zwrot, jeśli pamięć nie zadziała z daną płytą i prockiem.
Na tej stronce widać, że X570 Aorus lubi się z Corsairem. https://www.userbenchmark.com/System/Gigabyte-GA-X570-AORUS-ELITE/149200
W sumie - z tego co widzę to te pamięci są niewiele droższe w pozostałych sklepach. Jednak się wstrzymam. Dzięki wszystkim.
Zamiast x570 rozważ B550
B550 nie ma żadnych zalet w stosunku do X570, a jest często droższą opcją.
Uboższy bios, prawdopodobnie gorsza sekcja zasilania, pewnie gorsza dźwiękówka, ograniczenie w ilości dysków i nie wiem co jeszcze w zamian za PCI 4.0, którego nie wykorzysta jeszcze przez lata
Czekajcie bo się pogubiłem. Która jest w końcu lepsza według Was?
Moim zdaniem nie opłaca się kupować B550 i osobiście nie rozumiem do kogo kierowane są te płyty.
B550 to płyta dla nikogo. Pierwotnie jej atutem było wsparcie dla Ryzenów 4xxx - ale po awanturze w internetach AMD zdecydowało się rozszerzyć wsparcie dla nowej generacji procesorów w starszych chipsetach (B450). Teoretycznie plusem B550 jest PCI-e 4.0, w praktyce jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie, zanim ten standard się rozpowszechni (a wtedy będą już nowe płyty, nowa podstawka, nowe procki, nowy standard RAM). Reasumując: nic nie uzasadnia tak wysokiej ceny tych płyt.
Jedyna zaleta w stosunku do X570 to brak wiatraczka na chipsecie. Poza @zakius nikt nie jest zainteresowany jego (nie)obecnością
Jeszcze odnośnie tych ramów - znalazłem takie https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/patriot-viper-4-ddr4-2x8gb-3600mhz-cl17-xmp2-led?gclid=CjwKCAjwx9_4BRAHEiwApAt0zm9yc4zjo6bHZzaMH7UQW5q14fvNlUPU7ZuRu2L7k4mQx6jSPcsq_BoC72gQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds, ponoć są one na pamięciach Samsunga i właśnie one sprawiają najmniej problemów. Może być?