Zgranie ze sobą dwóch dysków twardych

Witajcie. Mam mały problem. Posiadam peceta i były w nim dwa dyski twarde.
Jeden pod IDE systemowy 80 gb Samsung i drugi pod Sata z danymi 250 gb Seagate.
Niestety komputer zaczął pracować niestabilnie, zawieszanie, długie myślenie. Zrobiłem testy HD Tune i niestety dysk systemowy (80) na benchmark wygląda jak wykrywacz kłamstw,uszkodzone sektory. Drugi dysk twardy (250) jest sprawny i działa bez zarzutu,testy przeszedł wzorowo.
Miałem w domu nowy dysk SSD pod sata więc poszedłem z instalacją systemu. Wszystko gra. Pojawił się tylko dodatkowy problem. Mianowicie po podłączeniu dysku SSD w to gniazdo na którym był stary dysk i podłączeniu starego dysku z danymi w inne złącze sata stary dysk z danymi jest niewidoczny. Chciałem go podłączyć do niego by były obydwa razem a mam na nim ważne dane których nie chce stracić. System Windows 7 Home Premium 64 bit. Jak to teraz zrobić bym miał obydwa dyski widoczne? Czy to kwestia ustawień biosu? Wszystkie kable potrzebne mam.
Specyfikacja:
Intel Core 2 Quad, 4 GB Ram, GeForce GTX 460 2 GB
Płyta główna: http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-g31m-s2l#kf.
Dysk był podłączony w samym rogu tak jak strzałka. Tam każdy podłączony dysk pracuje i jest wykryty.IMG_20200128_223852

Port SATA na płycie może być zwyczajnie uszkodzony, w końcu płyta ma już swoje lata.

Możliwe też, że w BIOS dany port jest wyłączony. Upewnij się, że przy każdym jest ustawione auto wykrywanie.

1 polubienie

Masz 4 porty sata na płycie. Sprawdzałeś każdy? Dla dysków nie ma znaczenia, w który je podłączysz.

I jeszcze taki banał. Podłączyłeś zasilanie do każdego z nich?

Mógł się też uszkodzić kabel sata.

Sprawdziłem na spokojnie wszystkie porty i zaczęło działać. Metodą prób i błędów podłączyłem przewody od sata po kolei jak idą do dysków które mnie interesują i działa. Dodatkowo musiałem w Biosie ustawić tryb na enhanced. Temat do zamknięcia