Skoro masz OEMa to zainstalowanie go na nowym komputerze nie jest zgodne z licencją.
hmm nic nie rejestrowałem, kupiłem system wraz z książką, płytą i nalepką
To gdzie ty takie rzeczy trzymasz? Moich rzeczy jeszcze nikt nie tknął i dobrze.
A jaką masz wersję tej windy, OEM? Bo jeżeli tak to przecież naklejka powinna być przyklejona na obudowie komputera, na którym jest dany system. Ja mam OEM, ale naklejka jest nadal w pudełku :P.
OEM, czyli system kupiony razem z komputerem i może on być tylko zainstalowany właśnie na tym jednym komputerze
Przynajmniej od paru ładnych lat wersję OEM Windowsów można już kupić bez komputera, ale instalując go “wiążemy” go z danym kompem.
nie, osobno kupiłem ten system
Bzdury piszesz. Bez żadnego problemu na podstawie faktury zakupowej można uzyskać duplikat zarówno certyfikatu COA jak i płyty instalacyjnej. Wystarczy zwrócić się do sprzedawcy. Poprzedni klucz jest automatycznie unieważniany. Najlepiej odczytać obecny klucz przy pomocy ogólnodostępnych programów jak np. Magically Key Finder http://www.magicaljellybean.com/
Znacznie przyśpieszy to proces uzyskania duplikatu certyfikatu
a jaki klucz mają unieważnić, jeżeli go nie zna ??
Zna. Przecież pracuje na kopii systemu, więc wystarczy tylko go odczytać a nawet jak się go nie zna, czyli by np. sformatował partycję z systemem, to też nie ma żadnego problemu z uzyskaniem duplikatu
tylko że z tego co rozumiem z tematu to nawet nie wpisywał klucza podczas instalacji tylko dał dalej i potwierdził że wciągu 30 dni aktywuje system.
Nie. Niczego podobnego nie napisał. Stwierdził tylko, że zgubił naklejkę i musi aktywować system do 30 dni. Wiele firm nie nakleja certyfikatu na obudowę tylko wrzuca luzem do pudełka po płycie głównej
ale jeżeli by wpisał to chyba by bez problemu aktywował online, ja tak to rozumiem, no fakt zdążają się rożne przypadki, ale napisał ze ma oryginalny.
Dodam że z doświadczeń moich i kolegów wynika że idąc z fakturą do sklepu nośnik można uzyskać od ręki - dotyczy nie tylko systemu ale także gier.
Nie musiał aktywować, ma na to 30 dni, więc nie musi się śpieszyć
no wiem że nie musiał aktywować napisałem o tym
z tym że 11 stycznia napisał że ma jeszcze 15 dni, więc zostało mu 6 dni na aktywacje, nie wiem czy mu się już udało czy co, ale nie odpisuje i tyle.
Jeśli chodzi o system Windows Vista to przecież klucz można zobaczyć normalnie w systemie więc nie widzę problemu. Panel sterowania / System - jest coś takiego jak identyfikator produktu i jak dla mnie to to jest właśnie klucz. Koleś coś ściemnia, może myślał, że klucz mu ktoś poda, tępa strzała czy co?
W Viście jest postać cyfrowa kodu a nie literowa
To nie jest klucz licencji (zresztą byłoby totalną głupotą wyświetlanie go w systemie) a oznaczenie wersji systemu.
Trochę konkretniej o odzyskiwaniu naklejki bądź nośnika było jakiś czas temu na DP:
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15 … ows+XP+OEM?
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15 … ntycznosci
:roll:
a przypadkiem nie jest komputer dalej legalny gdy nalepki nie ma na obudowie?
A ni przypadkiem, a ni w rzeczywistości nie.