Mam oryginalnego Windowsa Windows 7, niestety zagubiłem płytę wraz z opakowaniem. Powoli zbliza się czas wiosennych porządków na moim komputerze, chciałbym dokań reinstalacji systemu. Niestety bez płyty i znanego klucza Windows nie jestem w stanie tego zrobić.
Klucz był zapisany na opakowaniu, które poszło z świat, a nie mam żadnej naklejki na obudowie komputera. Windows był kupowany osobno, nie razem z komputerem.
Co mam teraz zrobić, czy kontakt z MS coś da? A może jest jakieś inne rozwiązanie? Czy klucz Windows jest gdzieś zapisany w plikach systemowych?
Jak mam potwierdzić legalnośc mojego systemu? Dodam jeszcze, że przeprowadzam aktualizacje za pośrednictwem internetu.
Wątpie czy paragon zakupy też się zachował, na tę chwilę można założyć, że go nie ma. Czyli zostałem bez płyty, opakowania i dowodu zakupu z zainstalowanym systemem.
Klucz można sprawdzić wieloma programami np AIDA32 czy System Info for Windows
Ja polecam program Advanced Tokens Manager który zapisuje dane potrzebne do aktywacji i nie trzeba wpisywać klucza tylko przywracamy co jest dość istotne bo windows można przez internet aktywować tylko kilka razy potem trzeba dzwonić i się tłumaczyć…
Dowód rejestracyjny jest imienny i moga ci zawszeć drugi wystawić a tu na podstawie czego ci wystawią cokolwiek? Na słowo honoru? Gdybyc choć fakture imienna zakupu miał to by ci może w sklepie jakiś duplikat wystawili a tak… Trza wysupłac kolejną kwote niestety będzie.
To był BOX czy OEM? No nie zmienia to jednak faktu że nie masz nic, po prostu nic. I kombinacje takie tu nie pomogą. Na twoim miejscu poszukałbym jeszcze może lezy gdzieś gdzie się najmniej spodziewasz.
Co to za porównanie. Co ma piernik do wiatraka? Samochód masz zarejestrowany w Urzędzie Komunikacji i tam zawsze wyciągniesz duplikat/nowe tablice itp.
Niestety z oprogramowaniem jest inaczej. A tym bardziej z Windowsem o legalności tego oprogramowania stanowi licencja/klucz jeżeli nie posiadasz jej to sorka. Toje niedopatrzenie, twoja wina. Nie musisz posiadać dokumentu zakupu, nie musisz posiadać płyty/nośnika. Ale dokument stwierdzający legalność - certyfikat.
W przypadku Windowsa BOX certyfikat jest w pudełku i jego nie naklejasz na komputer bo BOX nie jest przypisany do danej jednostki. OEM licencja musi byc naklejona na obudowie - przypisana do danego komputera - więc nawet jak tego nie zrobiłeś to też naruszyłeś zasady umowy pomiędzy tobą a firmą, nie czytając EULA.
Napisz do M$ Polska - jak masz rachunek to wydadzą nowy numer i naklejkę (oraz DVD) - ważne żebyś wiedział jaki miałeś kod instalacyjny systemu.
@up poszukaj na forum - był temat z naklejkami COA i przedstawiciel Microsoft Polska stwierdził iż niema obowiązku żadnego naklejania COA na obudowę.
Kolego napisz do Microsoftu - powinni Ci pomóc! “Może Pan powiedzieć że przy remoncie część obudowy z naklejką została zniszczona i niczego się nie da odzyskać - to w razie gdyby operator chciał numeru seryjnego”
Sklep w którym kupiłeś 7 może Ci wydać kopię rachunku - imiennego tylko - jeżeli był to paragon to nic się nie da zrobić. Ważne żebyś pamiętał chociaż miesiąc w którym kupiłeś Windows’a
Możesz też ściągnąć obraz 7 - wyciągnąć z systemu klucz (Aida np) i instalować z takiego zestawu - blokady nie będziesz mieć na system bo klucz wprowadzony jest z legalnego źródła. W przypadki kontroli (mało prawdopodobne w domu) klucz przejdzie sprawdzanie i będziesz musiał wyjaśnić dlaczego nie masz w domu naklejki COA.