Zgubione gigabajty

Zacznę od tego że wiem i jestem świadom że takie wątki już nie raz przewijały się przez forum lecz żadne z nich nie dają mi pewnej odpowiedzi która byłaby mi wstanie w stu procentach pomóc.

25yvbq8.png

Sprawa przedstawia się tak jak zwykle, dane które są na dysku to tylko mały urywek tego czego brakuje.

Dając przykład, u mnie na dysku D mam pliki zajmujące 11GB, 10GB jest wolne więc pojemność mojego dysku to 21GB? Gdy pokazuje iż jest to 35GB?

Wyłączyłem hibernacje systemu, czyściłem dyski wieloma programami niestety bez żadnego efektu.

I NIE, nie mam żadnych niepotrzebnych niewidocznych plików zajmujących wiele GB.

A kosz na dyskach?

A pliki stronicowania gdzie masz ?. Coś musisz mieć. Przegraj pliki z D na C, sformatuj D i przegraj ponownie. Zobaczysz co wtedy będzie.

• 7-Zip

• WinDirStat

• Linux Live-CD

Chodzi Ci o ten kosz na pulpicie? Jest czysty.

Pliki stronicowania?

Formatowanie nic nie dało. :wink:

Nie mam żadnego z tych programów, odpowiedź średnio dająca do myślenia.

Chodzi Ci o ten kosz na pulpicie? Jest czysty.

Kosz ma zarezerwowane miejsce na dysku (dyskach) mimo, ze może być fizycznie pusty. Na ikonie kosza kliknij PPM, wybierz właściwości i sprawdź.

Plik stronicowania - obszar dysku uzywany jako ram - jego wielkość określona jest w panelu sterowania, systemie, zaawansowanych i jest to miejsce zajęte na dysku chociaż tam nic nie ma.

Nie wiem jakich programów używałeś. Czyściłeś punkty przywracania systemu - masz to w ogóle włączone / wyłączone? Zajrzyj tutaj:

http://windows.microsoft.com/pl-PL/wind … tore-point .

Szukałeś jakichkolwiek wiadomości o tym do czego można użyć tych narzędzi?

Wątpię, bo nie zadawałbyś głupich pytań [-X

Spójrz: http://www.dobreprogramy.pl/WinDirStat, … 12056.html

Ps: Tak chaotycznie opisałeś problem w pierwszym poście, że w końcu nie wiem: czy brakuje ci wolnego miejsca, czy może podawana jest błędna (za duża) pojemność partycji?

A i czy zsumowana pojemność wszystkich partycji zgadza się z całkowitą pojemnością dysku?

Ps.2: Zaraz po sformatowaniu partycji, wtedy gdy nie miałeś tam żadnych plików: ile wtedy pokazywało ci wolnego miejsca?

Problem rozwiązany. Reasumując, nawet nie wiem jak to zrobiłem. Zagubione gigabajty powróciły.

Wszystkim dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam,

Piotr. :wink: