Witam. Zastanawiam się z jakiego materiału kupić zimową kurtkę do chodzenia na co dzień w mieście. Wypełnienie poliester ale co z warstwą zewnętrzną ? Z tego co się orientuje to :
Poliester - nie oddycha, ale i nie namaka
Bawełna- oddycha namaka
Bawełna z poliestrem
Membrana - oddycha nie namaka ale raczej droga
Szukasz kurtki na jeden czy wiele sezonów? Jeżeli na jeden - kup pierwszą która wpadnie ci w oko, choć ja preferuję kupno produktu który wystarczy na dłuższy czas.
Z moich obserwacji wynika, że współczesne zimy, w naszym klimacie (z niewielkimi wyjątkami np Suwałki).
jest raczej wilgotny, deszczowy. Takie typowe zimy z niskimi temeraturami są krótkie. Futer nie ma więc co kupować.
Jak już kupować kurtki, to raczej przejściówki, przeciwdeszczowe. Ciepłe, ale nie ekstremalnie grube.
Odsyłam jeszcze tutaj: https://kajasport.pl/pol_m_Odziez_Kurtki-2227.html
Kurtki bawełnianej nie polecam. Taki materiał jest dobry na lato ale nie na zime kiedy pada deszcz czy śnieg. Kurtka taka bardzo szybko Ci zamoknie. Polecam albo
kupienie sobie jakiejś porządnej kurtki puchowej z wypełnieniem z pierza albo z syntetycznego materiału
ewentualnie kupno kurtki narciarskiej, pod którą będziesz nakładał również bluzę ( ubranie na cebulkę jest dobre z uwagi na to, że grzeje nas powietrze, które znajduje się pomiędzy tymi warstwami).
Akurat na kurtce zimowej i butach na pewno bym nie oszczędzał.
Jaki związek z serwisem ma dyskusja o kurtce? Przeciez to nie elektronika tak jak aukcja z samochodem czy aukcja z butami, które tu umieszczane przeze mnie były w trybie natychmiastowym usuwane, a na takie rzeczy pozwalacie? Sami łamiecie regulamin forum.