Zintegrowane karty graficzne w procesorach Intela

Czy każda zintegrowana karta graficzna procesora Intela od drugiej do VIII generacji odtwarzająca materiał wideo da sobie radę bez zacinki z materiałami nie przekraczającymi jakości Full HD?

Powinna łykać bez problemu, do grania średnio się nadają a dekodowanie video to zupełnie inna bajka… inna sprawa że już nie pamiętam które układy miały problem z framerate 23.976 , mogły pojawiać się przycinki (ale nie z powodu słabej wydajności). Na moim mobilnym I5 haswell nie mam problemów z video na integrze.

1 polubienie

Wszystkie materiały wideo włącznie do 4K 60fps integry graficzne dwóch ostatnich serii (Skylake i Kabylake) odtworzone będą bez problemu. Niestety materiał 8K 60fps - integra z Core I7 Skylake nie daje rady, integry Kabylake nie mam możliwości przetestować.

1 polubienie

Czy ktoś może się wypowiedzieć w sprawie straszych układów czyli Sandy, Ivy?

Też. Kurrde no… weź sobie zacznij czytać specyfikacje układów. Tam masz napisane co i jak. Gugiel naprawdę nie gryzie :stuck_out_tongue:

W specyfikacji i arku Intela nie masz info o bez przycinki. Chodzi o praktykę :slight_smile:

Do tego dochodzą kodeki i masa różnych innych spraw. Specyfikacja wiele tu nie pomoże stąd mój post.

Jest info o obsługiwanych formatach mediów oraz ich rozdzielczościach.

FullHD to tak stary standard rozdzielczości, że żaden z tych klocków nie będzie miał najmniejszych problemów z jego obsługą.
Osobną kwestią jest jakim kodekiem i z jakim fps zostanie taki materiał zakodowany. Tu może być już różnie, dlatego w specyfikacjach układów graficznych, masz pewne sprawy sprecyzowane i tego się trzymaj.

Najgorszy ten kodek. Może zamulić.