Witam.
Mam problem. Ogólnie rzecz biorąc niby wszystko śmiga jak należy, chłodzi bardzo dobrze.
Niepokoi i denerwuje mnie zachowanie wentylatora w okolicach 55-70C.
Poniżej tej temperatury wentylator chodzi ciągle, ale bardzo cicho. Od 55C rozkręca się do maksimum i w okolicach 60C zaczyna dmuchać, przestawać, dmuchać, przestawać. Jeśli dmucha to MAX obroty i przestaje, MAX obroty i przestaje. Powyżej 70C zaczyna znowu pracować ciągle i zmniejsza swoje obroty, by przy 85C znowu dmuchać jak suszarka (ale to jest już normalne).
Co jest nie tak i jak to naprawić? te 55-70C to akurat temperatura przy odtwarzaniu filmów i jest to bardzo uciążliwe
Uwalony jakiś regulator, czy programowo da się to załatwić? Speedfan nie wykrywa żadnych wentylatorów
Z góry dziękuję za pomoc
Wszystkie sterowniki do chipsetu i zarządzania energia zainstalowane?
Jaki system i wersja BIOS?
Pierwszy przypadek to wynik braku płynnego zwiększania obrotów wentylatora. Wentylator ma na sztywno ustawione prędkości. Gdy temperatura dochodzi do tej granicznej wentylator się odpala by po chwili zwolnić, bo temperatura została zbita. Mam to samo w moim leciwym już lapku. Są trzy stany - brak obrotów, 50% i 100%.
Może pomoże aktualizacja BIOS, jeżeli producent naprawił ten “babol”.
Jest więcej stanów, gdyż powyżej tych 70C zwalnia i później obroty narastają tak jak powinny.
Teoria o zbiciu temperatury jest błędna, gdyż przez taką przerywaną pracę w trybie ON-OFF-On-OFF temperatura w stress teście podskakuje jeszcze wyżej, by od tych 70C kręcić już normalnie.
Spróbuję z biosem i sterownikami chipsetu.
Nic mi nie pomogło, dalej ta sama sytuacja
Bios: 8ECN95WW26 Nov 2014, teoretycznie najnowszy ze strony.
Chipset najnowszy ze strony
System: Windows 10.
Ktoś coś więcej pomysłów?
Są raczej dwie opcje:
- ,ten typ tak ma, jak OK z temperaturą i pracą systemu
- uszkodzony układ sterowania temperaturą i pracą wentylatora na płycie i serwis
Temperatura jest OK, tylko wcześniej nie zauważałem tego problemu, gdyż laptop w byle przypadku osiągał 80C przez spaprany serwis. Wymieniali obudowę i albo dali pod chłodzenie dziadowską pastę, albo zostawili na starej, bo przy odtwarzaniu BR-DVD dostawał 90C i zbijało takty.
Teraz dałem pastę Grizli Coductonaut i nawet w stres testach, przy 25* w pokoju i lekkim OC
4x3,1Ghz (2,8 ref) i HD4600@1,45GHz ponad 85* nie wychodzi i trzyma turbo cały czas.
Może przesada z tą pastą do takiego lapka, ale płynnym metalem jeszcze się nie bawiłem
Przynajmniej wiem, że chłodzenie działa w pełni swych sił.
Za to powstał problem, że aktualnie większa część pracy zawiera się w tym felernym przedziale temperatur i problem jest denerwujący. Oglądam sobie film na 55" plaźmie w “cichym” pokoju z dźwiękiem z kina w Atmosie, a tam w tle słyszę WRUUUU - WRUUUU - WRUUU.
Wstawię chyba na zewnątrz potencjometr, co by w takich przypadkach ręcznie skręcać napięcie i tyle.