Złącza płyt głównych i kart graficznych

Witam,
Nie bardzo rozumiem jeśli mam być szczery oznaczeń złącz kart graficznych i płyt głównych. Wszystkie są jakoś inaczej, na swój sposób opisane, a wybierając nową kartę zastanawiam się czy wszystko będzie ze sobą kompatybilne.
Dla przykładu:
Karta ma oznaczenie zasilania jako: 8 + 8 pin
I teraz ja używając swojej karty Gigabyte GA-Z97x-Gaming 3 nie wiem, czy wszystko będzie ze sobą współgrało, bo w niej jest to oznaczone jako 1x PCI-E x16.
W takim razie w jaki sposób to działa? Kiedy będę wiedział, że obie te rzeczy będą dobrze ze sobą działały?
Z góry dzięki za odpowiedź :wink:

Mylisz złącza zasilania pomocniczego, ze złączem komunikacyjnym.

To oznacza, że karta wymaga by podłączyć dodatkowe zasilanie od zasilacza do karty graficznej przy pomocy dwóch 8 pinowych złącz zasilania.

To zaś oznacza, że płyta główna posiada złącze, do którego kartę graficzną (lub inną w tym samym standardzie) możesz podłączyć.

A no dobra, to rozumiem.
Tylko nadal nie wiem czy te 8 + 8 pin/8 + 6 pin będzie współgrało z resztą mojego sprzętu ;/

To musisz odkręcić dwie śruby, zdjąć boczny panel obudowy i sprawdzić czy złącza zasilające 8-pin i 6-pin są obecne. Ewentualnie wpisać model zasilacza w google i na stronie producenta znajdziesz specyfikacje, a w niej informacje o ilości oraz typach złącz jakimi dysponuje dany zasilacz.

1 polubienie