Złącze m.2 ssd

Witam,
Od jakiegoś czasu posiadam Dell inspirion 15 7000 Gaming
Wiecie jak mozna sprawdzic czy ma tytułowe złącze ?
Jeśli tak to jaki dysk polecacie i czy nie strace gwarancji dorzucając go ?

Może w instrukcji obsługi?:wink:

czekałem na tak inteligentną odp :wink:

Zadzwoń do pomocy techn. Dell i zapytaj - 22 507 1700 . Będziesz miał wiadomość z pierwszej ręki.

1 polubienie

dzięki

Rozkręć i sprawdź. Zajmie Ci to kilka chwil i będziesz miał pewność.

1 polubienie

Inspiron 15 7000 Gaming Ja i mój Dell

PDF

Dodatkowe dokumenty

Postępowanie ze spęczniałymi akumulatorami litowo-jonowymi PDF HTML

Inspiron 15 7000 Gaming Instrukcja serwisowa PDF HTML

Inspiron 15 7000 Gaming Konfiguracja i dane techniczne PDF HTML

strona 15:
Tabela 6. Dane techniczne gniazd i złączy
Wewnętrzne:
Karta M.2
• Jedno gniazdo M.2 na dysk SSD
• Jedno gniazdo M.2 na WiFi/
Bluetooth

1 polubienie

@ziomal_jacol Obsługujące SATA 6 Gb/s lub PCIe/NVMe. Zależnie od środków finansowych szukaj dysku o jak największej pojemności i najdłuższej gwarancji (najlepiej 5 lat) znanej marki (Samsung, Intel, Crucial/Micron, może Toshiba czy Goodram). W domowych zastosowaniach nie ma szokującej różnicy między SATA a NVMe, ale koniecznie szukaj opinii czy wybrany przez Ciebie model nie grzeje się zbytnio (w laptopach to ważne).
Co do gwarancji - jeśli wymaga to rozkręcania lapka (a nie zdjęcia jednej klapki od spodu) to tutaj akurat najlepiej skontaktować się z serwisem i zapytać.

Zobaczy M.2 dla “WiFi only” i co wtedy?

Różnica między protokołami Sata III a NVMe jest spora i to w zastosowaniu domowym. Sam sprawdziłem na laptopie Lenovo Y700-15 kopiowanie pliku gry 24GB z folderu do folderu. Na złączu NVMe zajęło to 23 sekundy. Dysk Samsung Evo 970 Plus 500GB. Na złączu Sata III można tylko pomarzyć o takim wyniku.

Właśnie odczyt i zapis sekwencyjne to jeden z niewielu scenariuszy, gdzie różnica będzie faktycznie znacząca. Dodatkowo masz jeden z lepszych SSDków. Jaką temperaturę ma ten SSD podczas rzeczonej operacji kopiowania?

Tego nie sprawdzałem ale nie nie byłbym zaskoczony wysoką temperaturą bo dyski SSD Sata III Adata w pozostałych dwóch laptopach podczas grania grzeją się niemiłosiernie. Obudowa poniżej klawiatury rozgrzwewa się do poziomu nieakceptowalnego - czysty dyskomfort. Ale jedno muszę przyznać, że ani razu dyski nie obniżyły taktowania.

Tego nie rozumiem… Underclocking/overclocking nie dotyczą SSD (musiałbyś manipulować taktowaniem szyny).

Może nieprecyzyjnie określiłem przekroczenie punktu krytycznego temperatury dysku SSD ale jeden jedyny raz widziałem na własne oczy gdy dysk odmówił posłuszeństwa i gra przestała działać a chwilę później laptop się wyłączył a po jego restarcie wyskoczyło okno z tekstem opisującym, że z powodu przekroczenia temperatury dysku i został on zatrzymany - taki był sens komunikatu w jęz. angielskim.