Złączenie dwóch partycji w jedną z zachowaniem danych

Witam.

Obecnie posiadam zainstalowanego Linuksa Mint 13 na swoim PC, na dwóch dyskach twardych.

/dev/sdb2 26G 12G 13G 48% /
/dev/sda3 196G 121G 75G 62% /mnt/data
/dev/sda4 208G 196G 1,5G 100% /home

Partycja sdb2 jest na dysku SSD, natomiast dwie pozostałe są na zwykłym HDD 500GB. Potrzebuję skasować partycję sda3 (jest to NTFS, miała służyć jako partycja wymiany z Windowsem, w finale wyszło że w ogóle nie korzystam z Windowsa i jest to zmarnowany potencjał) oraz rozszerzyć partycję sda4 na której zwyczajnie brakuje mi miejsca. Chcę jednak zrobić to w bezpieczny sposób tak by nie utracić zapisanych na niej danych i zachować obecny układ zapisanych plików na tej partycji. Poprostu pozbyć się sda3 i mieć jedną dużą partycję sda4. Posiadam drugi dysk 500GB oraz dysk 500GB w laptopie, które mogą posłużyć na tymczasowe zgranie wszystkich danych z tej partycji oraz zrobienie backupu na wszelki wypadek. Czy nawet na zrobienie jakiegoś obrazu obecnej sda4.

W przeszłości przenosiłem tą partycję z dysku 20GB na obecny 500GB, teraz nie pamiętam jak to zrobiłem:). Więc ta partycja ma już wiele lat bez żadnego formatu. Zmieniał się tylko Linux z niej korzystający.

Chyba że obecny schemat:

/

/home

swap space

jest niepoprawny i potrzebuję jeszcze jakiejś dodatkowej partycji?

Chcesz te wszystkie dyski połączyć razem czy te dwa dyski po 500GB są tylko do backupu? Jeśli tylko do backupu, to skopiuj co potrzebujesz z sda4 na inny dysk, usuń sda3, przesuń sda4, powiększ sda4. Licz się z tym, ze sama operacja przesuwania partycji może zająć kilka godzin. Powiększanie również może trwać do kilku godzin. Jeśli chcesz połączyć wszystkie dyski, mozesz wykorzystać do tego lvm.

Tylko ten obecny 500GB, pozostałe dwa moga służyć tylko jako tymczasowy backup. Nie mogę poprostu zrobić jakiejś kopii 1:1. Skasować obie partycje, utworzyć nową, wgrać tę kopię i przypisać ją w /etc/fstab?

Możesz, tak chyba będzie nawet szybciej. Możesz nawet od razu utworzyć lvm, później możesz sobie spinać partycje i dyski ja Ci się podoba.

KIedyś pamiętam, że kopiowałem tę partycję /home przy pomocy gparted. Ostatnio próbowałem tak przenieść partycję / na dysk SSD i coś poszło nietak - system nie wstawał.

Najprościej możesz zrobić to tak.

1. Podpinasz dysk.

2. Montujesz dysk, np. w /mnt/dysk.

3. Robisz kopię /home (albo po prostu kopiujesz/kompresujesz graficznie, albo możesz użyć poniższego polecenia).

cd /mnt/dysk
tar -C $HOME -cvJpf home_backup-$(date +%F).tar.xz .
  1. Czekasz, aż skończy, odmontowujesz dysk.

2. Odłączasz dysk.

3. Działasz na partycjach.

Jeśli chcesz klonować dysk, możesz użyć dd albo CloneZilla.