Witam otóż mam problem, ostatnio chciałem zaktualizować ręcznie stery do dźwięku, i pobrałem z internetu Realtek AC’97, po jego instalacji nie działa dźwięk, dodatkowo menedżer urządzeń nie widzi komponentów, w sensie nie ma opcji włącz/wyłącz sterownik, oraz nie moge ich usunąć/odinstalować. ( nie ma wcale tej pozycji)
a ten wykrzyknik to sterownik do realtek ac97 który jest na tyle pogrzebany że muszę podczas jego instalacji znaleźć plik “alcxwdm.sys” , pobrałem taki z chomikuj, i wszystko ładnie śmiga ale dźwięku nie ma ;/ więc problem leży w czymś innym.
Dodam że robiłem tę podmiane klucza rejestru aby zrobić SP2 instalowałem KB888111 ale nie działa, wyskakuje błąd aby ponownie uruchomić komputer i znowu włączyć instalacje, ale to nic nie daje (pętla)
albo jak instaluje inne stery to pisze że mam “błędną magistrale HD Audio” czy jakoś tak.
Dane z Everest Ultimate Edition
Płyta główna: Nazwa płyty głównej Asus P4C800-E Deluxe (5 PCI, 1 AGP Pro, 1 WiFi, 4 DDR DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)
System operacyjny: Microsoft Windows XP Professional SP3
XMan, dzięki, udało się naprawić dźwięk, ale teraz kodeków bodajże brakuje gdyż Windows Media Player nie odtwarza mi żadnych plików muzycznych, natomiast dźwięki z YT słychać bardzo dobrze, nie wiem czy tutaj też coś zaradzisz.
niestety prawdopodobnie po tej mojej grzebaninie z instalacją innych sterowników dźwięku coś się musiało usunąć i kodeki systemowe nie działają tak jak powinny, tylko programy które korzystają z własnych kodeków (irfanview) działają poprawnie.
w WMP nawet po przypisaniu typów wyskakuje błąd z #3 posta programu WMP.
poinstalowałem pare kodeków i chyba jest nieco lepiej bo zainstalowały się dodatkowo 3 pozycje, ale to jest za mało bo z tego co wyczytałem w internecie to około 10 takich plików musi być.