Złe wyświetlanie tekstu na monitorze LCD


(Lammermoor) #1

Mam monitor IIYAMA Pro Lite E1902S-S1, od początku nie potrafię sobie poradzić z jego ustawieniami. Najpierw okropnie raził w oczy, więc przyciemniłam obraz, funkcję "Auto" wyłączyłam. Nie wiem co może być przyczyną, że na tekście, litery mają obrzeża zielone i czerwone. Poza tym dalej mam problem ze zbyt małą czcionką, co ciekawe, jak ja sobie powiększę w Operze do 200%, wtedy te kolorowe obrzeża tekstu znikają i jest ok. Coś musi być źle ustawione ale nie mam pojęcia, która opcja. Testy monitora programami Nokia i IIyama wychodzą dobrze. Funkcja ClearType włączona, ustawienia Ekranu w zakładce "Wygląd"> "Zaawansowane" wypróbowane różne opcje, bez zmian.


(Technik Elektro) #2

w jakiej rozdzielczości pracujesz ??


(Lammermoor) #3

W tej polecanej 1280x1024, usiłuję teraz walczyć z menu, ale nie wiem jak to poustawiać, żeby było ok. Co to jest tryb gamma? Włączyć, czy nie, ustawić tryb 1 lub 2? Czego bym nie zmieniła to i tak te zielone i czerwone "duchy" obok liter są dalej.


(Technik Elektro) #4

a masz jakieś ustawienie które resetuje do domyślnych ??


(Lammermoor) #5

Mam, w trzecim menu, jest reset.


(Technik Elektro) #6

to resetuj. może namieszałaś za bardzo...


(Lammermoor) #7

Zresetowałam, wyskoczyło info "auto - setup up", ale znów mam taką żarówę, że nie da się wytrzymać! Co teraz mam zrobić bo oślepnę!

Literki dalej z "duchami".


(Technik Elektro) #8

pobaw się ustawieniami jasności, jeszcze jedna sprawa, jak podłączasz ten monitor po dvi czy d-sub ??


(Lammermoor) #9

Pod d-sub, moja karta (Radeon 9200 SE) nie obsługuje dvi, niestety.


(Technik Elektro) #10

tu może być problem... podłącz monitor pod lapa, inny komputer...


(Lammermoor) #11

Fakt, mogę spróbować podłączyć do lapa, nie pomyślałam o tym.

Dzięki za pomoc w temacie.


(Technik Elektro) #12

nie zapomnij napisać czy pomogło :stuck_out_tongue: