Cześć chciałbym otworzyć serwer minecraft prywatny tak na 10 osób, i myślałem nad opłatą jakiegoś hostingu ale chyba opłaca się bardziej złożenie komputera z używanych części, dlatego tu jestem bo pierwszy raz jakiś serwer tego typu będę robił i szukam pomocy.
Na minecraft to zapewne wystarczy procek z 4 rdzenie / 8 wątków i z 16GB RAM.
A czy lacze internetowe wydoli?
łącze to światłowód 500/100 mbps
ile taki kosztuje tak złożyć z używanych części
bo to najlepiej najtaniej
Pewnie taki wystarczy plus ewentualnie SSD. Problemem będzie stałe ip ale to jest do ominięcia. Ja mam dysk NAS i nawet znalazłem moduł do pracy jako serwer minecraft :).
Wymagania są dość nieprecyzyjne.
Potrzebujesz przynajmniej procesor intel nehalem (1-gen Core/Xeon) o taktowaniu 3,6GHz, 8GB Pamięci oraz szybki dysk SSD.
Im nowocześniejszy procesor zastosujesz tym lepiej, bo odbije się to pozytywnie na zużyciu energii.
Najtańsze używane zestawy znajdziesz w przedziale 300-500zł, sprzęt nowy to 1200-1500zł.
https://minecraft.gamepedia.com/Server/Requirements/Dedicated
Link przypadkowy, ale sprzęt jak najbardziej spoko:
Weź tylko pod uwagę, że używane:
- ciepełko wieksze w domu i rachuneczki
- krótsza gwarancja
- brak zapasu i całkowita wymiana platformy, gdy jeszcze 4 kolegów zechce dołączyć.
A to nie podoła?
Pewnie, że podoła. Tyle, że wtedy zapłacisz zdecydowanie więcej za prąd, niż za hosting, który ponoć mniej się opłaca
Jeśli chcesz coś, co rzeczywiście będzie się bardziej opłacało, to lepiej pójść w kierunku raspberry pi, czy innych temu podobnych mini-komputerków.
Po kilku miesiącach inwestycja powinna się zwrócić w porównaniu do hostingu.
Nie wiem czy to odpowiedni sprzęt do tego zastosowania.
- Wolny procesor.
- Niska efektywność energetyczna. (stara architektura procesora, zbędne dodatki jak ilo, dwa zasilacze i inne bzdury).
- Potencjalnie głośny.
Wg. informacji na wiki potrzebujesz wysoko taktowanego procesora z 4 rdzeniami oraz wolne 4GB RAM (w praktyce 6GB ponieważ system też coś zje). Podejrzewam że jakieś SFF z i5-3gen lub i5-4gen sprawdzi się w tej roli lepiej zapewniając lepszą efektywność energetyczną.