Zamierzam sobie kupić składaka. Cześci kupowane w morelach. Widzę że można tam też zapłacić za złożenie, chyba niedrogo. Jak z jakością u nich usługi składanie komputera jest? Będzie raczej bez problemu, czy też mogę się spodziewać peryblemów i lepiej tu u mnie w mieście zapłacić 150-200 zł za złożenie komputera z instalacją Windowsa ? Jakie są wasze doświadczenie.
Ze złożeniem sprzętu na pewno sobie nie poradzę, ale Windowsa chyba sam mogę zainstalować.
Nigdy nie byłem niezadowolony ze złożonego komputera przez morele. Ładnie poprowadzone kable w obudowie, zainstalowane wszystkie sterowniki. Natomiast mam pytanie. Widzę, że w tym zestawie wybrałeś dodatkowe chłodzenie. Świadomie czy przez pomyłkę? Ten procesor ma boxowe chłodzenie które w zupełności wystarcza. A to w twoim przypadku 80 zł oszczędności.
Świadomie, bo chcę mieć ciszej. Jak będzie równie cicho z boxowym to rezygnuje.
A poza tym jaki ten zestaw? W tych pieniądzach lub troszkę więcej można mieć coś lepszego? Używam tylko internetu, office i sporadycznie gram w gry strategiczne, przede wszystkim paradoxu.
Dlatego też rozumiem świadomie decydujesz się z rezygnacji karty graficznej dedykowanej na rzecz zintegrowanej. To zawęża wybór procesora - ale do tych zastosowań do których masz zamiar używać komputer ten składak na pewno spełni twoje wymagania.
Dobrze piszę że odpowiednikiem Ryzena 3400g bez grafiki jest Ryzen 5 2600?
Czyli że zamiast zintegrowanej grafiki musiałbym kupić Ryzena 2600 + jakąś grafikę za 650 zł = czyli gdzieś tak + 500 zł?
Nie do końca Ryzen 5 2600 jest wydajniejszy i ma 6 rdzeni przy 4 dla Ryzena 3400g. Natomiast Ryzen 3400g jest odrobinę wydajniejszy przy zadaniach z użyciem jednego rdzenia (ma większe taktowanie rdzenia). Natomiast w zadaniach wielowątkowych przegrywa na tym polu ze starszym bratem.
Tutaj masz porównanie: https://www.cpubenchmark.net/compare/AMD-Ryzen-5-3400G-vs-AMD-Ryzen-5-2600/3498vs3243
Tak. Gdybyś zdecydował się na Ryzena 5 2600 musiałbyś dołożyć jeszcze trochę pieniędzy do karty graficznej. Wtedy ten zestaw pewnie wyniósłby ciebie powyżej trzech tysięcy. Jednak jeżeli nie grasz w gry za często lub nie są one wymagające zintegrowana Vega 11 powinna wystarczyć.
Opinie zawsze będą różne na temat każdego sklepu który ma dużo klientów. Zawsze ktoś znajdzie się niezadowolony albo po prostu złośliwy.
3400g jest odpowiednikiem 1400 bez grafiki (jest ciut mocniejszy bo nowszy) kalkuluj, że jak będziesz rozbudowywać zestaw to 3400G nie pyknie do najmocniejszych tytułów na Ultra ustawieniach bo będzie leciał na 100%. Zintegrowana grafika 3400G ma tyle wydajności co GTX 1030 za 300 zł, czyli niewiele, chyba że grasz w mało wymagające gry.
Największe obawy ma co do civ 6 prawdę mówiąc, bo w pozostałe gry to gram już na aktualnym komputerze. Mam Procesor AMD AD580KWOHJBOX też ze zintegrowaną grafiką. Według moich szacunków procesor Ryzen 2400g ma być wydajniejszy o 100 % a zintegrowana grafika o 50% od tego co mam.
No właśnie - warto dokładać 150 zł na Ryzen 3400g czy też poprzestać na 2400g
Masz racje. Zamieniając ten procesor na Ryzena 2400g zyskasz 100% na wydajności.
Choć wzrost wydajności nie jest w tym przypadku dużym skokiem to jednak pieniądze które musisz dołożyć za 3400g też wielkimi nie są. Moim zdaniem warto.