Złożenie komputera

Witam.

A więc mam taki oto “problem”:

Chce zlozyc komputer w pewnym sklepie i prosilbym Was o udzielenie mi pomocy co do komponentow komputera…

Do wydania mam 3000 zl.

Komputer ma byc do gier. W cene wliczony monitor. Niektore rzeczy mam juz wybrane tj.(klawiatura i mysz a4tech[komplet 70 zl],RAM[kingston 8gb 179 zl], obudowa[redstar OEM30 ok 70zl]…

Prosilbym o dobranie odpowiedniego procesora oraz karty grafiki(najlepiej Geforce)…

Z gory dziekuje…

3000zł a wybierasz obudowe od RedStara i klawiaturę od A4? #-o

i5 3570(829zł) lub i7 3770 (1190zł) + Asrock Z77 Pro3 (360zł) + Palit GTX560 1GB DDR5, 256bit (879zł) + obudowa SilentiumPC Brutus bądź Gladiatus, a nie jakiegoś redstara bo to jakby pchać porsche w skorupę malucha.

4GB RAMu tez ci powinno starczyć spokojnie i zostanie na lepszą klawiaturę np. Logitech MK260 :wink:

Raczej się będzie komputer wyłączał - przegrzewanie,oprócz dobrego i mocnego zasilacza,potrzebna jest wentylacja podzespołów,a tego byle jaka obudowa dobrze nie spełni

Jeśli chodzi o klawiatury A4Tech to polecam X7 G800, bardzo wytrzymała klawiatura, ma dziurki pod klawiszami przez które wylewa się woda jeśli ją zalejesz, do tego sporo klawiszy multimedialnych itd. To, że klawiatury A4tech są słabe to mit, przynajmniej w wypadku X7 G800.

Witaj kolego.

Nie chcę się powtarzać, sporo pisałem na ten temat, zresztą nie tylko ja w innych postach.

Odpal kolego link myślę, że znajdziesz tam dużo pomocnych informacji w zadanym temacie.

komp-2500-3000zl-dobrymi-mozliwosciami-t500918.html

pozdrawiam

Powiem tak.

Obudowe wybrałem tą poniewaz mam na obudowe max 80 zł, a klawiature i mysz dlatego że jest to komplet bezprzewodowy i miaem go kiedyś i mnie nie zawiodl. :smiley:

Najbardziej chodzilo mi o dobór grafiki i procesora. W tej cenie musi byc jeszcze monitor a przy i7(1139zl) to nie za bardzo mi budżet pozwoli…

Kolego dozbiera chociażby do brutusa 410 (140zł) Ma w sobie 2 wentylatory 120mm już. Nie pakuj takich podzespołów w piekarnik.

tomas2307 ,

Proszę poprawić pisownię w opisie problemu. W celu dokonania korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy swoich postach.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.

Więc jak nie masz na i7 to wybierz i5 ten co podałem, z tą mobo i grafiką i powinieneś być zadowolony.

Ale tą obudowę to sobie daruj, Brutus410 jak kolega napisał to niezbędne minimum jeśli nie chcesz upiec podzespołów :slight_smile:

Ok dzięki za rady.

A co powiecie o tym zestawie:

Proce Intel core i5-3450 3,1 GHz

grafa asus geforce gtx 560 DCII 1gb DDR5

ram Kingston 8gb(2x4gb) 1600 MHz CL9 HyperX

obudowa Tracer Blaster TRO-406

Z gory dzieki

Obudowa jest OK, ale wydaje mi się, że będzie mało przewiewna. Lepszy byłby zaproponowany przez kolegę Brutus bo ma dodatkowe wentylatory 120mm. Poza tym zasilacz w tej obudowie od razu jest do wywalenia. Lepiej kupić zasilacz markowy, taki żeby wytrzymał obciążenie procesorem i grafiką w dużym stresie.

Takie minimum to: OCZ CoreXStream 500W za 167zł bądź lepszy np. OCZ ZS-Series 550 lub 650W za 235/275zł.

Nie warto oszczędzać na takich rzeczach.

Ale grafika i procesor są dobre?

Jeżeli dasz radę to weź 6950.

Obudowy takich marek jak Akyga, Gembird, i-Box, Modecom, Tracer itp. omija się szerokim łukiem. Produkty tych marek nie bez powodu trafiły na “czarne listy”…Jeśli chcesz coś ekonomicznego o współczesnych standardach to minimum to coś od Cooler Master z serii Elite albo SilentiumPC z serii Brutus.

Dzięki Panowie…

Na zakonczenie prosilbym o opinie na temat obudowy AEROCOOL PGS STRIKE-X ONE i ogólnie obudow firmy Aerocool :smiley:

Przejrzyj ten wątek

Ale widać, że jest wąska więc raczej nie upchniesz do niej porządnego chłodzenia… nie wiele pozostanie też dla grafy.