Złożony komputer wyłącza się po chwili


(Yoozek42) #1

Dzień dobry.
Zakupiłem komponenty do samodzielnego złożenia PC. Niestety, po złożeniu komputer włącza się na dosłownie 5-6s, uruchamiają się wszystkie wiatraki (i w obudowie i w chłodzeniu procesora), płyta główna się podświetla na kolorowo, na karcie graficznej świeci się dioda. Zwykle w internecie jest napisane, że to wina zasilacza lub płyty. Niestety nie mam żadnych, żeby móc sprawdzić jako zamienniki.Bardzo zależy mi na czasie.


(Veers) #2

Podaj, jakie komponenty kupiłeś (być może coś jednak nie pasuje do reszty).
Jeśli zależy ci na czasie - to odepnij od płyty głównej wszystko - poza CPU i jego chłodzeniem oraz jedną kością pamięci.


(Yoozek42) #3

i5 6600k
asus geforce 1060 strix
gigabyte GA-Z170-D3H
2x 8GB Ram ddr4 crucial ballistrix
zasilacz be quiet 600W Pure Power
be quiet Shaddow Rock 2 do procka

Już odpinałem wszystko co pomyślałem że można (poszły pojedyńczo RAMy, potem razem. Poszła grafika i wszysstko inne co było połączone do płyty).


(foni78) #4

sprawdż jeszcze raz czy procesor dobrze siedzi może któraś nóżka się podgieła ( wyjmij i obejrzyj dokładnie) miałem taki przypadek .


(piotrekplay) #5

Pamięć powinna być w slotach DDR4_2 oraz DDR4_1 (szare sloty).
Sprawdź procesor - być może coś nie styka lub zgiąłeś pin podczas montażu. Zresetuj CMOS zworką.


(JNJN) #6

Złóż to wszystko jak należy i jeszcze raz wszystko sprawdź i reset biosu baterią:

Komputer odłączony od zasilania 230V, poprawnie w slocie założona karta PCIE, jak potrzebne dodatkowe zasilanie, to ma być podpięte zgodnie z instrukcją karty - monitor tu podpięty, wyjmujesz baterię z płyty na 10 minut, wkładasz, uruchamiasz kompa i start do biosu i jak tu wejdziesz to pół sukcesu, ustawisz datę i godzinę (prawidłowy reset zresetuje te dane) i zapiszesz bios Save.

Jak dalej nic, serwis i niech wszystko sprawdzą.


(Azi) #7

Takie coś zdarza się gdy płyta nie wykrywa obrotów wentylatora (głównie procesora). Sprawdź, czy przy wyjętej wtyczce zasilania procesora (8 pin) też się wyłącza.
Folię z radiatora ściągnąłeś? Często mają cieniutką od spodu (choć nie wszystkie).


(Yoozek42) #8

A więc tak… ram w dobrych slotach bo z instrukcji, procesor dokładnie obejrzałem i wygląda tak jak po wypakowaniu z pudełka. Po wyjeciu zasilania cpu komputer zamiast na 5, włącza się na 2s. Jego wiatrak się kręci więc nie wiem czy możliwe żeby płyta nie widziała chłodzenia. Baterię wyjąłem i nic to nie dało.


(JNJN) #9

Może być problem wersji biosu i trzeba wgrać minimum F2 - serwis i muszą, to uruchomić.


(piotrekplay) #10

F2 to pierwszy BIOS dla tej płyty. Co więcej, ona ma dual bios, więc po bootloopie powinien załapać zapasowy.
Jeśli się nie uruchomi, to pozostaje serwis. Uszkodzone komponenty się niestety zdarzają…


(JNJN) #11

Nie wiem, czy pierwszy? bo może być F20,F21?


(piotrekplay) #12

Pierwszy:
F2 - 1. First release


(JNJN) #13

W tym sensie masz rację, tylko nie wiadomo jaka wersja faktycznie jest wgrana i czy np: F20, czy F21 obsługuje ten CPU (choć powinien?). Czyli sprawdzenie całości w serwisie.


(piotrekplay) #14

Powinny obsługiwać.
Niestety, pozostaje serwis, trzeba byłoby mieć inny CPU, RAM czy mobo żeby znaleźć problem. No chyba, że CPU to i5-7600k, wtedy z miejsca mamy przyczynę.


(Astor44) #15

Może to głupstwo(?), ale czy dobrze umocowałeś (zablokowałeś) chłodzenie w płycie głównej, czy się nie kiwa na boki? Czy zastosowałeś własną pastę termoprzewodzącą, a nie tę “firmową” na procesorze box’owym?


(piotrekplay) #16

On ma cooler rynkowy:

Swoją drogą, to powinno odpalić nawet bez pasty. Do głowy przychodzi mi jeszcze zbyt mocne dokręcenie coolera, które potrafi spowodować problemy z POSTowaniem.


(Yoozek42) #17

Myślę że zamontowany jest dobrze. Instrukcja + 2 filmy na youtube, bo faktycznie było z nim trochę problemów (trzeba było najpierw założyć płytę do obudowy,bo po drugiej stronie należało przykręcić płytkę). Naśrubkach od strony procesora są takie plastiki, które chyba właśnie ograniczają dociśniecie chłodzenia do procesora.


(piotrekplay) #18

Spróbuj wszystko złożyć poza obudową i odpalić raz jeszcze. Delikatnie tylko przykręć cooler.


(Yoozek42) #19

I jeśli zadziała, będzie to znaczyło, że ja coś sknociłem przykręcając płytę, tak?


(piotrekplay) #20

Czy płytę, czy coś innego. Może dochodzić do jakiegoś spięcia.