Złożyłem nowy komputer (pierwszy od wielu lat) i się grzeje

Części widać na obrazku
ze starszego przełożyłem (nowy) zasilacz 700W i chłodzenie wodne 240
miałem trochę problemów gdzie podłączyć pompę bo nie wszędzie dobrze działało.
w biosie ustawiłem, że to pompa a nie wiatrak, a tam gdzie wiatraki ustawiłem czujnik CPU
teraz mimo iż działają głośno to nadal dosyć gorąco a to tylko na pulpicie i internet :frowning:
co mogę sprawdzić czy ustawić?
dodatkowo zakupiłem aluminiową ramkę zamiast socketu
może za dużo pasty dałem?

Może krzywo przykręciłeś chłodzenie? Próbowałeś je na nowo załozyć?

wątpię, bo pompa zamocowana solidnie ani drgnie. dodatkowo stabilizuje ta ramka do CPU

Przecież pompę masz zamocowaną wyżej niż chłodnicę, prawdopodobnie w pompie zbiera się powietrze i nie ma co odbierać ciepła z bloku. Umieść testowo chłodnicę z wentylatorami wyżej niż pompoblok, najlepiej na płasko, tak by był przepływ powietrza, jeśli jest płyn a pompa działa, to temperatury powinny wyraźnie spaść.

Problem w tym, że tylko tak zmieściła mi się chłodnica w środku :frowning:
Nie wiem czy jest szansa uzupełnić płyn chłodniczy?
Musiał bym pozbyć się DVD…

On tam chyba żadnych wlotów powietrza od góry nie ma?

A musisz mieć chłodzenie wodne? Może np to:

Jak pokombinujesz trochę nad wentylacją obudowy to temperatura powinny spaść, tak z 3 krotnie.

Chłodzenie jest źle zamontowane,chodzi o to aby te przewody były wyżej niż procesor,najlepiej na topie.

Jak pisałem, w pierwszej kolejności sprawdź czy umieszczenie chodnicy jest przyczyną słabej wydajności, jeśli wydajność się poprawi można zacząć się zastanawiać co dalej zrobić.

A tak w ogóle, to co to za obudowa?

Obudowa MODECOM OBERON PRO LE Midi Tower
najtańsza z zasilaczem na dole, niestety brak możliwości montażu chłodnicy u góry :frowning:
sprawdzę z ułożeniem jej wyżej niż pompa, tylko stracę DVD :frowning:

Rzecz nie w położeniu przewodów, po prostu powietrze zbiera się w najwyższym punkcie układu chłodzenia, jeśli będzie nim pompa, to po po prostu nie będzie pompowała płynu.

Cienko to widzę. Albo zmienisz obudowę, albo chłodzenie. Sugerowałbym zmianę chłodzenia na powietrzne i dołożenie ze dwóch wentylatorów na spodzie.

podniosłem chłodnicę po wyjęciu DVD i ustawiłem opcję ECO w BIOS
temperatury znacząco spadły ale zastanawiam się czy nie przełożyć wiatraki do środka bo od zewnątrz zostanie mało miejsca no wlot powietrza.
Potem zobaczę jak temperatury w grze. Może coś z ustawieniami prędkości wiatraków, bo czasem wyją.

Niestety obudowa jest fatalna i ciężko będzie w niej uzyskać przyzwoity przepływ powietrza a jednocześnie ciszę. Wiatraki stanowczo od środka, bo szczeliny do zasysania powietrza z przodu są mizerne.

1 polubienie

Z tego co pamiętam to ta obudowa umożliwia zamontowanie chłodnicy na topie, jest tam miejsce na dwa wentylatory 120x120mm.

nie ten model. Tu góra to blacha.
Musiałem pozbyć się DVD i góra chłodnicy jest wyżej niż pompa.
Jest lepiej, ciszej. Czasem wchodzi na obroty ale to może ustawię…
Jeszcze zobaczę w grach 3D

Na sam koniec zrób porządek z przewodami, tak aby stawiały jak najmniejszy opór przepływającemu powietrzu i dobrze wyglądały. Ja staram się zawsze robić tak, by w środku obudowy były jak najkrótsze, zastosuj opaski zaciskowe „zipki” lub rzepy.

Potem ustaw odpowiednie krzywe obrotów wentylatorów w UEFI.

PS. I odkurz przy pomocy sprężonego powietrza chłodnicę, bo na pierwszym zdjęciu widać, że trochę kurzu się na niej zebrało.