Zły wynik 3d mark 06 - Problem z procesorem


(Evil Gear Pl) #1

Witam!

Ostatnimi czas zauważyłem dziwne spadki fps podczas grania na moim komputerze.

Lapek

i5-2410m

gt540m

4gb ram

win7 x64

Nawet w takiej grze jak League of Legends, gdzie zawsze grałem spokojnie na very high w 30-60fps. Teraz dzieje się coś nie dobrego. mam od nawet 15-40fps. Ostatnio nawet podczas ładowania się gry dostałem bluescreena.

dxgkrnl.sys	dxgkrnl.sys+5d000	fffff880`06cc3000	fffff880`06db7000	0x000f4000	0x4ce799fa	2010-11-20 11:50:50						

dxgmms1.sys	dxgmms1.sys+ff07	fffff880`06db7000	fffff880`06dfd000	0x00046000	0x4ce799c1	2010-11-20 11:49:53						

ntoskrnl.exe	ntoskrnl.exe+315e6a	fffff800`02e0d000	fffff800`033f5000	0x005e8000	0x4fa390f3	2012-05-04 10:18:59	Microsoft® Windows® Operating System	NT Kernel & System	6.1.7601.17835 (win7sp1_gdr.120503-2030)	Microsoft Corporation	C:\Windows\system32\ntoskrnl.exe	

nvlddmkm.sys	nvlddmkm.sys+19e4d4	fffff880`0f232000	fffff880`0fff4000	0x00dc2000	0x4fb20748	2012-05-15 09:35:36

Informacje jakie znalazłem mówiły w większości, że żywot karty graficznej dobiega końca. Zawsze miałem co do niej wątpliwości więc byłem przekonany, że coś jest nie tak.

Postanowiłem jednak wykonać jeszcze test 3d mark 06. Zaraz po tym jak kupowałem laptopa zrobiłem test z czystej ciekawości. Oto jego wynik (lapka mam lekko ponad rok)

http://www.3dmark.com/3dm06/15965301%3bjsessionid=16irwz39wzr1s?show_ads=true&page=%252F3dm06%252F15965301%253Fkey%253DUWt4nBhVURYAJjcm95pXyHh9wSJju2

Teraz postanowiłem sprawdzić jak wynik otrzymam z tymi problemami. Wynik jaki ujrzałem zaskoczył mnie zupełnie

http://www.3dmark.com/3dm06/16823003

1500 pkt. mniej i co najciekawsze wygląda na to, że to nie karta a procesor robi problemy… Na dodatek z tego co widzę program wykrył tylko jeden rdzeń i dwa wątki? W teście, który wykonałem rok temu oczywiście wykrył poprawnie 2 rdzenie 4 wątki. Nie wiem czy używałem tych samych wersji programu. Raczej nie bo minął rok. W power4gear miałem ustawiony tryb najpierw mutltimedialny 7500pkt. zakres procesora min 10% max 95%. Potem ustawiłem max. wydajność czyli min 100% i max 100% i podałem właśnie wam ten wynik. Jeszcze gorzej niż było…

Pytanie co robić teraz?

Dodane 12.08.2012 (N) 18:04

Problem rozwiązany. Wystarczyło przypomnieć sobie co ostatnio robiłem…

Otóż chcąc przyśpieszyć start komputera ustawiłem rozruch na dwóch rdzeniach. Teraz zmieniłem normalnie na domyślny jeden i wszystko gra. FuterMark poprawnie wykrywa. Nie wiem jak z grami ale podejrzewam, że będzie ok. :slight_smile:


(seq23) #2

Jak zwykle po dłuższym użytkowaniu komputera wraz z podłączonym Internetem następuje powolne lub też szybkie ( w zależności od intensywności użytkowania) zamulenie komputera… I może to się tak dzieje w przypadku twojego kompa… Spowolnienie może nastąpić także poprzez śmietnik na dysku, w tym fragmentację… włączenie usługi przywracania systemu też nie pomaga a często jest uruchomione…

Tak więc przeczyść komp jakimś programem… np FCleaner… potem jeżeli jest włączone przywracanie systemu to wyłącz… a potem zdefragmentuj dysk…

Aha… i jeszcze wgrania najnowszych sterowników karty graficznej przeważnie pomaga w uzyskaniu lepszych wyników… ale niekoniecznie… czasami oryginalne dołączone do komputera są najlepsze…

I zdecydowanie najlepszą metodą na odmulenie komputera jest FORMACIK…

Może pomoże…