witam, czy Lease Expires oznacza to, że zmieni mi się wtedy moj adres IP?
Zależy od konfiguracji DHCP w routerze, jak tam masz dłuższą dzierżawę niż 7 dni, to pewnie dalej IP w sieci LAN zostanie to samo i potem zależy jak specyfikacja przewiduje przypisanie nowego lub widzimisię oprogramowania routera (jak się zwolni numer niższy lub ktoś zajmie obecny, bo PC będzie offline a karta sieciowa odcięta od minimalnego zasilania by działał np. WoL).
generalnie, z reguly zmienialo mi sie ale teraz od tygodnia to samo stoi i nie wiem co sie dzieje
Nie napisałeś co to za sieć, ale generalnie nie ma nic dziwnego w tym, że router przyzna ponownie ten sam adres IP tej samej karcie sieciowej.
Napiszesz do czego dążysz?
Generalnie masz włączone DHCP na karcie sieciowej (ustawienie domyślne), czyli ustawienia przekazuje jej router. Jak widać przyznaje adres IP na tydzień. Potem może się zmienić albo nie. Zależy od routera. Mój ma np. tendencję do przyznawania tego samego adresu IP ponownie temu samemu urządzeniu, o ile ma taką możliwość.
Jeśli chcesz ustawić stały adres IP to robisz to w ustawieniach karty sieciowej. Generalnie kopiujesz to co automatycznie przyznał router + adres IP spoza zakresu DHCP (do ustawienia na routerze).
Mówimy cały czas o adresie w sieci lokalnej. To wszystko nie ma żadnego związku z IP pod jakim jesteś widoczny w internecie.
Nic nie zależy od routera i nic nie zależy od jego widzimisię. Protokoły sieciowe muszą spełniać określone zasady, inaczej nie byłyby protokolami. To tak jakby napisać, że co przeglądarka to inne http.
DHCP działa na takiej zasadzie:
-
Host podłączony do sieci, nie zna jej więc wysyła prośbę o IP na adres rozgloszeniowy 255.255.255.255.
-
Serwer DHCP otrzymuje zapytanie, wysyła ofertę z adresem IP, który jest wolny (tu już może zależeć czy wysyła pierwszy wolny z początku czy końca puli).
-
Host otrzymuje propozycję i ją akceptuje lub nie.
-
Jeśli host akceptuje przyznany adres IP, serwer DHCP przydziela dzierżawę.
-
Minutę przed końcem dzierżawy, serwer DHCP wysyła propozycję adresu IP, ponieważ adres IP jeszcze nie wygasł, proponuje ten sam adres IP.
-
Host akceptuje, dzierzawa się odnawia.
-
Host może prosić o inny adres IP, jeśli jest wolny, dostanie go.
-
Gdy host prosi o adres IP, serwer DHCP powinien sprawdzić pingiem czy adres IP w przypadku, gdy dzierzawa nie wygasla jest wolny.
Adres IP może się zmienić, gdy:
- Dotychczasowy był zajęty.
- Gdy adres został zarezerwowany.
Serwer DHCP może “rezerwować” adres IP dla konkretnego hosta, ale nie musi.
Przycisk zapewne z tyłu routera pomaga.
Jak operator wymaga z 12 godzin by zmienić publiczne IP to raczej wciśnięcie i ponowne włączenie będzie za krótkie.
Kolega napisał, że chodzi o IP w LAN, nie WAN.
Ale gdzie, ja widzę tylko informacje że często się zmieniało ale które LAN (czasem 192…) / NAT (często 10…) / WAN?
Ok, to nie autor pisał. Pytanie raczej kto dziś podpina publiczne IP bezpośrednio do komputera. W mojej opinii na 99% chodzi o prywatne IP.