Zmiana adresu MAC badz IP

Witam. Czytalem na internecie ze jest mozliwosc zmienienia sobie adresu fizycznego MAC, dzieki ktoremu otrzymam nowe IP. Posiadam karte Realtek Ethernet NIC ( jakos tak ). Doczytalem sie aby zmien sobie adres fizyczny, nalezy zmienic ostatnia badz przedostatnia cyferke na inna np. z 5 na 1. Gdy zmieniam i wybieram na ok, rozlacza mnie z netem poczym wyszukuje adres IP. Lecz po 2 minutach pisze ze ejst blad przy polaczeniu z internetem lub nieodnaleziono wlasciewego adresu IP dla tego adresu MAC. Prosze pomozcie w jaki sposob moge zmienic te IP.

Cos co moze pomoc : uzywalem takze program MacMakeUp i tazke niepomoglo.

Z gory thx. Pzdr.

Jeżeli Twój dostawca internetu przypisał adres IP do MAC-a Twojej karty sieciowej to jeżeli go zmienisz to oczywiste,że nie będziesz miał dostępu do sieci,a jeżeli nawet uda Ci się znaleźć jakiś inny MAC,który zadziała w tej sieci to zapewne będzie on jakiegoś innego użytkownika.A z jakiego internetu korzystasz?

znaczy się posiadasz net przez WLAN ? a Twój dostawca przydziela IP na podstawie adresu MAC Twojej sieciówki? Jeśli kożystasz z takiego netu to nie ma znaczenia na jaki zmienisz adres MAC sieciówki - i tak za każdym razem musisz to zgłosić swojemu Adminowi… a jeśli potrzebujesz nowego IP (jeśli w ogóle masz własne, osobiste, prywatne wychodzące na świat) to też pogadaj z Adminem…

jeśli chodziło Ci o coś innego to podaj więcej szczegółów (co, gdzie, jak, dlaczego i po co) :slight_smile:

Adresu MAC nie zmienisz, jest on fabrycznie przypisany do karty sieciowej (możesz tylko naśladować inny MAC). Jeśli chodzi o zmianę IP to możesz to zrobić lecz net przestanie ci działać. W takim przypadku musisz się kontaktować z providerem żeby sam ci przypisał nowy IP do twojej karty. Po co w ogóle chcesz zmienić IP? Narozrabiałeś?

to jest osiedlowka

Złączono Posta : 28.07.2007 (Sob) 0:11

chce zmienic IP bo mam co kilka dni bany na Diablo 2 LOD i niemoge polaczyc sie z Battle Netem. Znalzlem na to odpowiedz ze jedyna opcja jest wlasnie zmiana adresu IP. Inni pisali ze zmienija co chwile Ip i graja sobie normalnie. A u mnie nic nieda soe zrobic ;/

to rób tak by nie miec tych banów …

admini nie banują dla zabawy

lol, wlasnie o to chodzi ze ja nic nierobilem. Niegralem na zadnych hacksach, na niczym po prostu gralem i rozlaczyla mnie z BN i juz niemoge wejsc i trwa to jzu ponad tydzien.

Nid napisz jeszcze czy masz przydzielane prywatne IP, czy może publiczne.

Jeśli masz przydzielane prywatne IP, co jest bardzo prawdopodobne, skoro masz internet z osiedlówki, to przydzielenie innego prywatnego IP nic nie zmieni. prawdopodobnie cała sieć osiedlowa widoczna jest w internecie pod jednym publicznym IP.