Zmiana adresu MAC. Wi-Fi

Cześć. Witam.

Kompletnie nie wiem jak to sie w wi-fi. Robi.
W karcie sieciowej, w windowsie mozna zmienic.

One nie sa na stale przypisane.
Bylo by za pomoc.
Pozdro.

Zmiana Mac ?
Po cholerę jak to nic nie daje

IP chyba…

Jeśli tak, to w ustawieniach znajdziesz „WI-FI” i tam szukaj ustawień IP. N a poziomie klienta to wtedy zmienisz. Jeśli chcesz na stałe przypisać adres IP, to najlepiej na poziomie routera przypisać adres - tak MAC - do konkretnego adresu IP. Szukać musisz ustawień serwera DHCP i tam ustawisz. Jednak wtedy nie zmieniaj na komputerze / telefonie, czy na czym tam.

@przemopk O co tobie chodzi? Jak widzę tą reakcję, to myślę zawsze, że głupoty piszę.

Jak chcesz do konkretnych adresów MAC przypisać IP, to szukaj zakładki z „DHCP”.

Na Windows 11 wiele rzeczy może cofnąć ręczna zmianę adresu MAC karty bezprzewodowej:

Może wtedy lepszy będzie np. skrypt batch w autostarcie.

W telefonach też da się zrezygnować z trybu ochrony adresu MAC:

jak to nic nie daje

Może ktoś włączył na Wi-Fi filtrowanie i ma spalony oryginalny MAC (dodany na czarną listę i wolno są banowane oszustwa lub pominięty przy tworzeniu białej listy i wtedy podszywa się pod rzadko podłączane urządzenie np. pracownicę co ma do 4 dni w tygodniu home office i w biurze prawie nie przesiaduje już).

1 polubienie

W niektórych kartach jest taka możliwość w menadżerze urządzeń. We właściwościach zaawansowanych karty WIFI. Ale nie zawsze. Można też skopiować MAC adres, wyszukać w rejestrze, namierzyć wpis dotyczący tej karty i podmienić, ale trochę z tym zabawy i skoro pytasz hmm…
Spróbuj może jakiegoś softu, jest trochę do tego celu, np. Technitium MAC Address Changer.

1 polubienie

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.

Panowie jakie adresu IP? adresy ip sa dwa dynamiczny i statyczny czyli staty i zminny.
Jeden jest przypisamy do CIebie po ktorym mozna ustalic kto co robil. Drugi jest albo zminny albo stary. Zmienny to sam sie zminia po ponownyn podlaczeniu jak w komurkach w internecie GSM
A jak jest staly to sie nie zminia. Jak to bylo np w SDI czy neostradzie.

Nie chodzi mi o zaden ip adees. Taki adres moze tylko administator zminic Ci. Sa programy vpn itp co zmiania, ale caly czas korzysta z tego przypisanego tylko gdzie indziej.

MAC udalo mi sie zminic. W systemie normalne. Wartosc domyslna odznaczasz i wpisalem swoj mac.
@ wasabi1084
@ blumberplumber
@ Slodki_malin1 co nic mac daje? Np bana mozesz dostac na dres mac , duzo zeczy mozna zrobic z samego adres mac. Moga zblokowac mac ze nie wejdziesz na www duzo duzo mozna. To jak nic nie daje?

Nie rozumiem po co takie bzdury poblicznie piszesz. Ze nic nie daje. pozniej ktos czyta i powtarza bo jakis gamon tak napisze.

Pomysl jak by nic nie dawal to po co on jest?
Zmienilem go wczoraj i mi to co nie dzialalo juz dzIala.
Po zz tym na drugi raz czytam z zrozumieniem,. Jest jaki temat? Czy mac cos daje czy jak go sie zminia? Moze czytac nie potrafisz, napisz to udzielimy korepetycji i sie nauczysz.

Masz jednego dostawce internetu tak. MAC masz do karty siecioewej dopisany. Internet masz podlaczonhy do karty sieciowej to administator widzi twoj mac. Nawet jak znimisz dodtawce internetu, a nie kupisz lub nie zniemisz adresu mac. To ten kto ciebie podglada wie ze to ty. Nawet jak masz inne ip czy co kolwiek. Czego ty jeszcze nie rozumiesz?

wow odpisales mu nie zobaczxylem z tych nerwow. Ze to nic nie daje. Jeszcze po cholere Ci napisz. Brak slow.