Witam,
Wymiana AMD Phenom X4 9550 na AMD Phenom II X4 945 jest opłacalna (wydajność/cena)? Czy skok wydajnościowy będzie opłacalny do ceny takiej zamiany. Za Phenoma 9550 mogę uzyskać 180 zł, a Phenoma 945 można już kupić za 313 zł (wersja box).
Moja aktualna konfiguracja sprzętowa to:
-
Płyta Gigabyte M61P-S3 (wgrany najnowszy BIOS z obsługą procesorów AM3 do 95W)
-
Procesor AMD Phenom X4 9550 2.2 GHz
-
Grafika NVIDIA GF 9800 GTX+ 512 MB
-
Pamięć RAM 4 GB DDR2 800 MHz
-
Zasilacz OCZ StealthXStream 2 600W
Płyta główna ma już swoje lata, ale po aktualizacji BIOSu procesory AM3 na niej działają, przez 2 lata był do niej wsadzony Athlon II X4 2.6 GHz, który działał, bez najmniejszego problemu. Proszę, się też nie sugerować tym, że grafika będzie dość słaba na ten procesor, ponieważ wymaga ona wymiany (kupiłem ją uszkodzoną na allegro i już 2 razy była w piekarniku), więc będzie ona następna. Chcę wsadzić najmocniejszy procesor jaki wejdzie do tej płyty, niestety sekcja zasilania przewidziana była tylko dla procesorów 95W, więc najmocniejsza jednostka z Phenomów II (X4 965 BE) odpada. W przyszłości chciałbym zakupić płytę z AM3+ i DDR3, więc Phenom II byłby dobrym rozwiązaniem przejściowym.
Proszę o radę, czy dołożenie tych 140 zł na tym etapie przyniesie zauważalne korzyści, czy lepiej uzbierać więcej i wymienić płytę główną, pamięć RAM i procesor (najmocniejszy Phenom II lub jakiś FX)? Podstawka FP1 to podobno dziadostwo a Intel trochę cenowo odstrasza.