Zmiana Cytatu w Kodzie źródłowym. Visual C++ 2010


(Sanix1) #1

Moje Środowisko Pracy to Microsoft Visual C++ 2010 Express

A program tworzę w Windows Forms Application

Witam, mam taki problem ponieważ chciał bym zrobić ażeby za pomocą wartości wpisanej do TextBox'a oraz kliknięciu w dany button, zmieniała mi się cała linijka Kodu źródłowego Programu bądź sama Wartość w cudzysłowiu będące w tej linijce

Wygląda to tak.

oS4Q1O.png

Tak wygląda zapisany Przypisanie

H7Nume.png

A w tym Dokładnie miejscu to by się miało zmieniać na stałe. Gdyż jest to program w którym mam swoich dłużników i nie chcę zmieniać Wartości ich zadłużenia u mnie poprzez ciągle otwieranie projektu przez Visuala. Zmiana wartości właśnie teog Cytatu:

4vV-vi.png

Jeżeli dostanę już jedną linijkę takiego Kodu to Potem do reszty Buttonów sobie przerobie . Z góry dziekuje.

Tak wygląda mniejwięcej cały mój program.

x3yj0q.png

A te długi wyświetlane potem są w tych ListBoxach Dlugi oraz klasowe. Ale to już zaprogramowane mam to tak aby do wiadomości gdyby komuś było potrzebne

W razie potrzeby jakiejś większej ilości danych proszę pisać. Z góry dziękuję


(kox8161) #2

Nie znam się za dobrze na programowaniu więc twierdzę że takie coś jest niemożliwe, by program zmodyfikował swój kod.

Ale jestem pewien, że na Twoje potrzeby wystarczy bardzo prosta rzecz, obsługa plików. Taką małą ilość danych można swobodnie zapisywać w pliku tekstowym i po uruchamianiu programu znów odczytywać ten plik nadpisywać i tak w koło.


(Sanix1) #3

Jak mi jeszcze wytłumaczysz w jaki sposób to zrobić to bym się cieszył


(kox8161) #4

Jako tako obsługi plików w C++ nie znam ja działam w innym języku, więc musisz się podeprzeć jakimś kursem.

Ale myślę że powinieneś

  1. utworzyć tablicę ze wszystkimi dłużnikami (int lub string zależy jakie dane będziesz wprowadzał bo głównie widzę liczby ale w 1 przypadku jest też text - nie patrzę na dopiski "zł" bo to w sumie jest zbędne, niepotrzebne)

  2. za pomocą pętli sczytuj po kolei każdą linijkę z pliku textowego i zapisuj do poszczególnych komórek tablicy

tylko wiadomo trzeba pilnować by zawsze np mama to była 1 komórka i też 1 linijka w pliku itd.


(Sanix1) #5

Hehe no dzieki, tylko że niestety ja dopiero w drugiej technikum i że tak powiem rozumiem z tego co powiedziałeś jakieś 20 % :slight_smile: Ale chociaż jakaś odpowiedź


(madoch) #6

kox8161 dobrze mówi, że powinieneś wartości zadłuzenia trzymać w pliku/bazie.

Bo bez sensu jest ciagłe zmienianie kodu. Taki program jest zupełnie nieprzydatny. Co najwyżej osobie go tworzącej.

W sieci znajdziesz dużo tutoriali o obłudze plików tekstowych i tablicach. A to na pewno usprawni Twój program.

Osobiście polecam (do takich zadań) bazę Accessa i jej podłączanie przez kod C++.


(Grzelix) #7

Ja bym zaproponował Ci coś pośredniego miedzy czystą obsługą plików a modyfikacją kodu programu - użycie wbudowanego mechanizmu obsługi ustawień aplikacji: app.config

http://www.codeproject.com/Articles/210 ... fig-in-C-C


(kox8161) #8

@grzelix To bardzo dobry pomysł, ale wydaje mi się za trudny w implementacji dla niedoświadczonego.

Na szybko wklepałem do kompilatora taki kod:

#include 

#include 


//biblioteka do obsługi plików

#include 



using namespace std;


int main()

{

    string dluznicy[10];

    int i;

    cout << "Moj dluznik" << endl;


    //odczyt pliku i zapis do tablicy

    ifstream dluznik("dluznik.txt");

    for(i=0;i<10;i++)

    {

        dluznik >> dluznicy[i];

    }

    dluznik.close();


    int el;

    char wybor;

    //przykładowa modyfikacja

    do

    {

        cout << "\nPodaj nr elementu do modyfikacji: ";

        cin >> el;

        cout << el << ": " << dluznicy[el] << " zmiana na: ";

        cin >> dluznicy[el-1];

        cout << "Zmieniasz dalej (t/n): ";

        cin >> wybor;

    } while(wybor!='n');


    ofstream dluznik2("dluznik.txt");


    //zapisanie do pliku

    for(i=0;i<10;i++)

    {

            dluznik2 << dluznicy[i] << endl;

    }

    dluznik2.close();

    return 0;

}

Tutaj masz pokazane przykładowo jak to ma wyglądać tylko musisz sobie to przerobić na swoje potrzeby, bo nie chciało m się pisać w Visualu.

PS. ja jestem w 3 klasie technikum więc nie mam dużo więcej doświadczenia od Ciebie :slight_smile:

Pozdrawiam


(Adamek2809) #9

Wklej kod źródłowy to ci podeśle poprawki