Zmiana czasu zegara do TYŁU


(boczi) #1

Witam.

Mam taki oto problem. Bardzo irytujący. Jak dla mnie, jest on wielką zagadką.

Na początku już mówię. Żadnego syfu nie mam. Wirusów, spyware'u. Nic z tych rzeczy.

Otóż tak. Zegar systemowy przestawia mi się, najczęściej godzinę w tył od ponownego przestawienia.

Przestawiam go ponownie, konfiguruję strefy czasowe, itd. Wszystko jest w porządku. Tak jak było zawsze.

Zawsze stosuję taką konfigurację:

Screen 1

Screen 2

Po restarcie też mi się przestawia.

Dzieje się to od konkretnego momentu. Zapewne to nie ma znaczenia, ale:

Zaczęło się to dziać po czysczeniu radiatora od procesora oraz wyjęciu bateryjki z biosu.

Pewnie to zbieg okoliczności, ale każda informacja może się przydać.

W związku z tym, że wyjąłem bateryjkę od biosu na płycie głównej, musiałem rekonfigurować bios.

Konfiguracja praktycznie polegała tylko na ustawieniu odpowiedniej daty.

Proszę o pomoc, co mam w tej sytuacji zrobić, bo kompletnie nie mam pomysłu.

Zastanawiam się nad sformatowaniem partycji systemowej i ponownej instalacji systemu.

System operacyjny, z którego korzystam to Windows XP Professional SP2.

Dodam, że moja płyta główna to MSI 845PE Max.

:roll:

Z góry dziękuję za wszelkie próby pomocy.

Mam także drugi problem - także b. irytujący, który niebawem przedstawię w osobnym temacie.


(fiesta) #2

Zmierz napięcie baterii podtrzymującej bios, może jej żywot dobiegł już końca ?? Może jest źle osadzona w gnieździe, może styki są brudne i nie łączy :? :? :?


(boczi) #3

Sprawdzałem jej napięcie 2 dni temu, jest wysokie, niestety w chwili obecnej nie mogę Ci powiedzieć, jakie, po prostu nie pamiętam. Jest ona firmy Panasonic.

  • Ale to może być tego przyczyną?

Porównywałem napięcie z inną baterią, i ta inna miała już b. niskie napięcie.


(Farall) #4

Nie wiem czy ci się to przyda, ale miałem równie dziwną, choć trochę inną historię z zegarem systemowym. Otóż po wyłączeniu kompa zegar przestawał odmierzać czas... :slight_smile: Tzn po włączeniu kompa miałem datę i godzinę z momentu, kiedy go poprzednio wyłączyłem :slight_smile: dodam że kompa miałem w obudowie AT wiec nie ma mowy o żadnych hibernacjach, czy innych stanach pośrednich - był włączony albo nie.

Różni znawcy podpowiadali że prawdopodobnie mam coś walnięte z układem za to odpowiedzialnym na płycie (działo się tak na kupionej na allegro płycie od samego początku, od kiedy trafiła do mnie). Pomogła najzwyklejsza w świecie wymiana baterii. Do dziś tego nie rozumiem, bo bateria albo jest dobra i trzyma,albo nie i wtedy czas przestawia się do momentu ustawionego fabrycznie. A ja miałem takie dziwne coś.

Moja rada: najpierw spróbuj jednak z inną batrią. A nuż pomoże? :slight_smile: A jak nie to wtedy bedziemy kombinować inaczej!


(Sebcio12345) #5

Witam, miałem podobny problem, z tym, ze zegar opóźniał w różnym sposób. Raz godzine, raz pietnaście minut i cały czas się cofał. Problem rozwiazałem poprzez wymiane 3 baterii z kolei. Dwie pierwsze były Panasonica, trzecią którą wymieniłe i która okazała się dobra, była bateria Philipsa. Nie wiem, czy tobie pomoze, ale u mnie tak własnie było. Też mawiano, ze układ płyty pada, nie trzyma ustawień itd. Pozdrawiam sebcioseb. Dodam, jeszcze, że jak nie wyłączałem listwy zabezpieczjacej, to wszystko było ok, po wyłączeniu i ponownym załączeniu listwy, problem powracał.


(m89) #6

a wiesz co windows pobier czas z BIOS-u spróbuj tam przestawić i potem sprawdź czy jest OK jak nie to nie mam pojęcia(może coś z windowsem się zwaliło albo jakiś wpis w rejestrze)


(Misterdam) #7

Odkrywcze :stuck_out_tongue:

Mój problem z zegarem był naprawdę dziwny, ale napiszę może się przyda.

Otóż podobnie jak u przedmówców, zegar zaczął pokazywać czas nie na czasie :slight_smile: , pierwsza myśl jaka przychodzi do głowy bateria :!: , jednak nie w tym przypadku :o Po kilku dniach padł mój dysk (najprawdopodobniej elektryka), na szczęście był na gwarancji i w serwisie wymienili mi na nowy :smiley: I co się okazało ?? Po podłączeniu nowego dysku, czas znów jest prawidłowy, a beteryjki nie wymieniałem do tej pory.


(Zbych ) #8

Musisz dokładnie zmieżyć napięcie powinno wynosić od 3Vdo 3,5V max niektóre typy baterii kiedy sie już konczą pokazują wyższe napięcie od nominalnego w tym wypadku może to być nawet 5V ale kiedy ją włożysz do płyty i nastepuje pobór prądu wtedy to napięcie spada prawie do zera


(Proph3t) #9

A u mnie cofał się czas do roku aż :o :o :o 1998 BIOS jest z tego roku :smiley: ale po zmianie baterii na Philipsa jest wszystko ok no i oczywiście oczyściłem tez styki...


(boczi) #10

Wielkie dzięki za takie zainteresowanie moim problemem.

Dziś kupiłem bateryjkę - 9zł. Wymieniłem, komputer już działa 2 godziny bez żadnych zmian.

Mam nadzieję, że tak będzie dalej.

:smiley: