Cześć,
Chciałbym wiedzieć, jak zmienić domyślną ikonę nowego folderu. Nie wie ktoś, jak to zrobić?
Cześć,
Chciałbym wiedzieć, jak zmienić domyślną ikonę nowego folderu. Nie wie ktoś, jak to zrobić?
http://www.iconspedia.com/icon/mozilla- … -2020.html wybierasz ikonki jakie chcesz z tej stronki,plik .ico zapisujesz w moje obrazy tak np., potem klikasz na folder prawym myszki,potem na właściwości potem na zmień ikonę potem na przeglądaj,wyszukujesz tym samym nowo pobranych ikon i klikasz na zastosuj
Tyle to ja też wiem… Mi chodzi o to, żeby nowy folder miał od razu inną ikoną (tą, którą ja wybiorę).
Zaloguj się na konto z uprawnieniami Administratora
1.Otwórz edytor rejestru:
START/Uruchom
wpisz: regedit i naciśnij ENTER
2.W drzewie katalogów rozwiń:
HKEY_CLASSES_ROOT/Folder/ShellNew
3.Po prawej stronie masz klucz o naziwe: IconPath (ścieżka do ikony)
4.Klikasz ten klucz dwukrotnie i otworzy Ci się ścieżka dostępu do oryginalnej ikony folderu.
Musisz wiedzieć jak ona działa - działa to tak, że w pliku z ikonami ikony liczy się od lewej góry,
pierwsza z lewej ma numer 0, druga 1, trzecia 2, czwarta 3 itd.
podajesz ścieżkę dostępu do pliku, w którym są ikony oraz po przecinku numer ikony,
pamiętając, że pierwsza to 0, druga 1 itd.
Dużo ikon gotowych do użycia znajdziesz w pliku tym co jest czyli:
%SystemRoot%\system32\shell32.dll - a więc jeśli Vista jest na C: w katalogu WINDOWS TO:
c:\WINDOWS\system32\shell32.dll (nie możesz tak po prostu otworzyć tego pliku)
5.Jak zobaczyć, które ikony są które - popatrzymy więc:
wychodzisz z edytora rejestru i wybierasz w swoim komputerze dowolny FOLDER na dysku
klikasz go prawym i dajesz WŁAŚCIWOŚCI
przechodzisz na kartę DOSTOSOWYWANIE
wybierasz ZMIEŃ IKONĘ i co widzisz?
Jest tam właśnie ten plik. Teraz wybierz ikonę którą chcesz i policz która to ikona licząc od lewej góry np.
ja wybrałem ikonę 6-tą czyli kartkę z zegarem. Ponieważ pierwsza ikona to 0 a druga 1 itd. to 6-ta będzie miała
numer 5.
Możesz też poszukać innego pliku z ikonami klikając teraz PRZEGLĄDAJ i wybierając inny plik.
Postępujesz tak samo. Wybierasz ikonę, liczysz od lewej i odejmujesz 1.
Jeśli już znasz ścieżkę do Pliku oraz numer ikony możesz wrócić to EDYTORA REJESTRU.
Wracasz do HKEY_CLASSES_ROOT/Folder/ShellNew
Po prawej stronie klikasz dwukrotnie klucz IconPath
8.Wpisujesz ścieżkę dostępu do pliku z ikonami potem przecinek i numer ikony
9.Jeśli plik zawiera tylko jedną ikonę to po przecinku będzie 0 (zero)
np. %SystemRoot%\system32\SHELL32.dll,5
Teraz zamykasz EDYTOR i uruchamiasz komputer ponownie.
Jeśli utworzysz NOWY FOLDER to będzie on miał ikonę, którą wybrałeś.
Pozdrawiam.
Zarejestrowałem konto w serwisie tylko po to, żeby awansem dać Like’a za Twoją odpowiedź…
Geniusz tkwi w prostocie… Jasno i bez ceregieli step by step to, czego potrzeba. Dziękuję !
Od 2010 w którym to roku opublikowałeś post minęło już jednak chwilę i kto by się wtedy spodziewał, że będziemy mieli Win10… A tutaj, po rekomendowanej zmianie, po kliknięciu prawym np. na pulpicie i najechaniu na Nowy faktycznie pojawia się zmieniona ikona, jednak już po potwierdzeniu wyboru, czyli kliknięciu na Nowy > Folder, ikona nowo utworzonego folderu niestety nadal jest domyślna…
Jakiś pomysł co można z tym zrobić żeby i w Win10 działało jak działać powinno?
Z góry wielkie THX